Ничии деца: 437 непълнолетни бежанци са дошли у нас без придружител

Дори не се знае точно на каква възраст са те

08.12.2022 | 13:20 Редактор: Елеонора Танева
Ничии деца: 437 непълнолетни бежанци са дошли у нас без придружител

В регистрационно-приемателните центрове има 1200 деца бежанци, като 437 от тях са непридружени. Това съобщи председателят на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет - Мариана Тошева,  по време на правно-дискусионен форум "Lex Talks 2022: Децата и войната". Форумът е организиран от Национална мрежа за децата и Мрежа за правна помощ.

Тошева уточни, че от години съществува правно несъвършенство, свързано с настойничеството и попечителството над децата бежанци. В момента се работи по темата за осигуряване на правни представители на децата.

"Освен непридружени непълнолетни и липсата на система за определяне на възрастта им, което също е предизвикателство, има и още над 12 хиляди души, потърсили закрила, включително пристигащи от Афганистан и Сирия, където ситуацията се влошава", посочи Тошева, цитирана от БТА.

Председателят на Държавна агенция за закрила на детето Теодора Иванова увери, че в първите дни на войната в Украйна приоритет за агенцията е бил създаване на сигурна среда за идващите в България. Агенцията е направила собствено проучване на децата, идващи от Украйна, за да се знае постоянно къде се намират те. По думите й има създадена и база данни, в която се въвежда информация за тях.

Снимка: БГНЕС