На ГКПП "Капитан Андреево" работи втора лаборатория, още няма екшън план

Стараем се да не се образуват големи опашки, съобщи министърът на земеделието Явор Гечев

07.12.2022 | 22:13 Редактор: Елеонора Танева
На ГКПП

Служебният кабинет няма да променя политики на ГКПП "Капитан Андреево". Това е работа на редовното правителство. Стараем се да не се образуват големи опашки. Фитосанитарен контрол се извършва само на хладилните камиони. От петък работи и втора лаборатория, като всяка от двете има капацитет 20 и няколко проби на ден. Подали сме документи за обществена поръчка за апарати, които ще могат да осигурят по 100 проби на ден. Това съобщи министърът на земеделието Явор Гечев по време на изслушване пред Комисията по земеделие относно предприетите действия за защита на интересите на държавата и на БАБХ във връзка с управлението на имотите и изпълнение на контролните функции на държавата на ГКПП "Капитан Андреево". Те бяха обявени за обект и дейности от значение за националната сигурност.

"Все още нямаме екшън план за "Капитан Андреево", но успяваме бързо да реагираме и засега се справяме добре", коментира д-р Иван Шиков, който преди два дни беше назначен на поста изпълнителен директор на БАБХ.

Министър Гечев каза още, че не разглеждат варианти за пускане на частни лаборатории, но мислят за позициониране на лаборатория и на граничния пункт в Лесово, за да вървят по-бързо опашките, които през декември стават двойни, уточнява БНР. 

Министър Гечев отбеляза, че една от забележките, които е имал към вече бившия изпълнителен директор на БАБХ Христо Вълчанов, е бил недостатъчният административен капитал на правния отдел на агенцията. В тази връзка Шиков сподели, че е предприел действия по възстановяване на дирекцията, която към момента работи на половината си капацитет.

Снимка: БГНЕС