Радев скара депутатите - трябва ли президентът да подлежи на разследване за корупция

Вярваме, че никой не е над закона, заяви Кирил Петков

07.12.2022 | 19:01 Редактор: Елеонора Танева

Депутатите приеха на първо четене два отделни антикорупционни закона, внесени от "Продължаваме промяната" и служебния кабинет. В ябълката на раздора между бившите управляващи и правосъдния министър се превърна въпросът дали президентът да бъде включен като фигура, която ще подлежи на разследване от новия антикорупционен орган.

"Тази комисия трябва да се занимава само с висши публични лица, направили сме списък. Втората голяма група проблеми - политическата независимост, или се обвиняват за бухалка или за чадър", заяви служебният правосъден министър Крум Зарков.

"Да бъде включен президентът, ние вярваме, че никой не е над закона. Принципът трябва да е еднакъв", призова Кирил Петков.

"Моля, не оставяйте конюнктурата на днешния ден да влияе. Президентът не може да бъде включен заради наказателната си неприкосновеност и не може да бъде разследван", мотивира се Зарков.

Как да бъдат избирани членовете на антикорупционната комисия - това е основното разминаване между двата иначе подобни законопроекта. Правосъдният министър предлага те да се избират на квотен принцип - по двама от Народното събрание, един от президента и двама от съдебната власт.

От "Продължаваме промяната" обаче поискаха председателят да е един и за него да има по-строги критерии. Членовете пък да се избират само от Народното събрание. Според Кирил Петков това антикорупционното законодателство трябва да е тема номер едно на парламента.

"Корупцията може да се види, когато хора умират по улиците заради некачествени материали. Корупцията може да се наблюдава на жълтите павета - от обществени поръчки, които строят тези тротоари", посочи Петков.

От "Продължаваме промяната" настояват Антикорупционната комисия да се раздели на две, за да е по-ефективна работата по противодействие на корупцията по високите етажи на властта. От ДПС обявиха, че ще гласуват "за" промените в антикорупционния закон, не вярват обаче, че те ще бъдат достатъчно ефективни. 

"Създаването на един орган не е никаква гаранция, че ще се преборим с корупция, въпреки че единият намирисва на байпас на другия. И намирисва на създаване на определена бухалка в определени ръце", коментира Йордан Цонев от ДПС.

Според ГЕРБ тази реформа също няма да доведе до очаквания ефект. А от "Демократична България" подчертаха, че борбата срещу престъплението трябва да бъде постигната и чрез реформа в прокуратурата. 

"Затова в момента продължаваме да имаме структурния проблем в съдебната власт. Не сме осигурили структурна независимост", заяви Надежда Йорданова от ДБ.

Народните представители приеха и двата законопроекта. По-голямо мнозинство получи проектът на "Продължаваме промяната", който беше гласуван със 138 гласа "за", 31 "против" и 14 "въздържал се". А от БСП се въздържаха от предложенията на правосъдния министър и бивш техен депутат Крум Зарков.

Ще се стигне ли до съставяне на редовно правителство?

Да - още с първия мандат на ГЕРБ-СДС.
15%
Да - с мандата на "Продължаваме промяната".
3%
Да, но чак с третия мандат за съставяне на кабинет.
8%
Не, със сигурност отиваме на предсрочни избори.
44%
Вече не ме интересува, политиците тотално ме разочароваха.
31%
Общо 3072 гласа

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)