Лекари от Бургас разказват как спасиха детето със заседнал в трахеята зъб

Петокласникът е живял така близо две седмици

07.12.2022 | 17:43 Редактор: Тодор Петров

В държавната болница в Бургас спасиха дете, глътнало зъба си по време на сън. Два дни детето прекарва в реанимация, но вече е извън опасност и се възстановява.

Майката разказва, че по време на сън се е случило. Детето се е събудило със задух и казало, че си е глътнало зъба. Зъбът засяда между трахеята и десния бронх на детето. Петокласникът е живял така близо две седмици. 

Чуждото тяло е открито, след като момчето започва да вдига температура и е направен рентген. Операцията е била много рискова, а такива се извършват изключително рядко.

"Тъй като при екстракцията, ако застане между трахеята и гласните връзки, детето няма как да се вентилира и да диша. Щастие е било, че не е застанало това чуждо тяло между гласните връзки в трахеята, обикновено тези пациенти не стигат и до здравно заведение, защото загиват", коментира д-р Даниел Петков - завеждащ отделение УНГ в УМБАЛ Бургас.

"Детето след операцията остана два дни в реанимация поради факта, че при самата екстракция на чуждото тяло следоперативно правят оток, пневмония и реанимация също имат голяма заслуга за крайния резултат", каза д-р Цветелина Григорова от Клиниката по УНГ.

Преди месеци екипът на доц. Даниел Петков спаси и друго дете, което беше глътнало стотинка.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.