Училище във Върбица учи децата на толерантност към различните етноси чрез програма

"Едно от водещите училища в програмата "Всеки ученик ще бъде отличник" сме", заяви Минка Атанасова

07.12.2022 | 09:05 Редактор: Петя Кръстева

Средно училище "Паисий Хилендарски" в град Върбица, област Шумен, е най-голямото в общината и в него се обучават около 500 ученици. Те са от различни етноси, което прави работата и на педагогическия, и на непедагогическия персонал още по-отговорна. За повишаване на квалификацията им помага реализирането на проект "Заедно за успеха на всеки ученик: повишаване на капацитета на педагогическите специалисти за работа в мултикултурна среда". Средствата са осигурени по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". 

"Целта да бъдем партньори по този проект на Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" от град Велико Търново е свързана с това да повиши капацитета на педагогическите специалисти. Колективът ни се подмлади - 50% от педагогическите специалисти са възпитаници на училището", разказа директорът на учебното заведение Минка Атанасова.

Основната цел е превенция на отпадането на деца от образователната система, създаване на толерантност към различните етноси сред всички ученици, както и запазване на културната идентичност на децата от малцинствата. 

"По проекта са обучени около 40 специалисти. Можем да се похвалим с това, че всеки се върна зареден, а също и за споделянето на добри практики за работа в мултикултурна среда и тази с родителите", констатира Атанасова.

Един от добрите примери е семейството на Венера и Илия, чиито четири деца се обучават в училището. Средата е добра, а преподавателите обръщат нужното внимание на учениците, споделят родителите. 

"Много съм доволна от нашите учители, съученици и това е. Чувствам се много добре в моето училище, имам много приятели", сподели Зоя Донева от 11 клас.

В училището има ученически парламент, родителски клуб и клубове по фолклор на етносите. От голямо значение е и работата на образователните медиатори. 

"От 2010 година изпълняваме програмата на Център "Амалипе" – "Всеки ученик ще бъде отличник", и сме едно от водещите училища там, заедно със средното училище в Никола Козлево и обединеното училище Каспичан. От 2010 г. мултиплицирахме опита за работа в мултикултурна среда и училищата нараснаха от едно до седемнайсет в Шуменска област", поясни още директорът на училището.

Педагогическият екип в училището е обучен за работа в мултикултурна среда и разработване на проекти и програми. Някои от реализираните до момента са "Подкрепа за успех" и "Равен достъп до училищно образование в условията на криза". 

"Последната година успешно колегите подготвиха учениците за националното външно оценяване и държавните зрелостни изпити", обобщи Атанасова.

Благодарение на екипната работа в Средно училище "Паисий Хилендарски" във Върбица, партньорството на държавните институции и неправителствени организации, работата по проектите се реализира успешно, а обучението на децата е на най-високо ниво.

Вижте повече в репортажа.