Над 150 издателства ще участват в Панаира на книгата в София

Тазгодишното издание се открива в неделя в НДК

06.12.2022 | 16:00 Редактор: Вяра Димова

Международният панаир на книгата се открива в НДК. Това е най-голямото издание след пандемията от Ковид-19. Над 150 издателства са разположили щандовете си на 4 етажа, а жителите и гостите на столицата ще могат да ги посетят от неделя. 

"Имам 5-6 книги предварително набелязани и минавам и си взимам - документална история и романи. Горе-долу ги редувам. Ако леко ми доскучае минавам на другото, по-развлекателно", сподели Николай.

На четири етажа са разположени щандовете на издателствата, които предлагат на посетителите и намаления, на места и над 50% при покупка на книга.

"За нас е много вълнуващо, защото повече от две години не сме били тук в НДК - да видим дали за тези две години е имало някаква промяна, дали всичко, което досега е било като тенденция, се е запазило, дали има нови интереси, нови търсения. Всички хора, които идват на щанда, са подготвени, някои от тях със списъци", каза редакторът в издателство "Труд" Мирослава Бенковска.

Нетърпеливи освен читателите са и авторите. Една от първите срещи с автограф бе с третата книга на поетесата Теодора Тотева "На сантиметър от чудото".

"Ние освен от думи сме изградени и от поезия и трябва да я пазим в себе си и да я виждаме, защото тя е навсякъде около нас. Трябва да изминем пътя към сърцата ни и да повярваме в себе си, защото чудото е в нас, ние го носим, само трябва да го сбъднем", посочи тя.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR