Сириец се разминал на косъм от смъртта: Твърди, че български граничари са го простреляли в гърдите

МВР отрича да е прибягвало до стрелба при възникнало напрежение на българо-турската граница

05.12.2022 | 21:44 Редактор: Петя Кръстева

19-годишен сирийски бежанец заявява в пред големи европейски медии, че е бил прострелян от български граничари. Случаят е от 3 октомври, но кадри се публикуват едва сега. На тях се вижда как Абдула Ел Рустум пада на земята, след като куршум попада в гърдите му. Това се случва в близост до оградата на българо-турската граница.

Мъжът е претърпял три операции - две в Турция и една в Сирия - оцелял е на косъм. Кадри с неговите думи са част от съвместно разследване на Lighthouse Reports, Le Monde, Sky News, ARD, The Times и "Свободна Европа".

"Бяха двама полицаи, слязоха от колата и стреляха многократно във въздуха. После се приближиха до българо-турската граница. Аз бях от турската страна, когато това се случи. Разстоянието между нас беше 10-15 метра. Тогава той се прицели и стреля в мен", разказва пострадалият младеж. 

МВР отрича да е прибягвало до стрелба при възникнало напрежение с група сирийци на българо-турската граница. Темата коментира и вътрешният министър Иван Демерджиев.

"През последния месец няколко чужди медии се опитват тенденциозно да създадат определен тип репортажи. Инцидентът е разследван отдавна с турската страна. Има категорични заключения и на двете страни, че липсват данни да е произведен изстрел от български граничен полицай или да са предприети действия, нарушаващи човешките права", обобщи Демерджиев във връзка с казуса. 


1
7 rate up comment rate down comment 1
Вики
преди 1 година
А вие-мръсни терористи,какво търсите на чужда граница,без документи за самоличност??Да се стреля на месо-това заслужават!! Сигнализирай за неуместен коментар