Премиерът уволни шефа на БАБХ

Поста заема досегашният заместник-изпълнителен директор на Агенцията Иван Шиков

05.12.2022 | 12:34 Редактор: Елеонора Танева

Със заповед на премиера Гълъб Донев е уволнен изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните Христо Вълчанов. Поста поема досегашният заместник-изпълнителен директор на Агенцията - Иван Шиков. Мотиви не се посочват.

По-рано днес от "Продължаваме промяната" внесоха сигнал в ДАНС, че Агенцията застрашава националната сигурност с контрола на пункта "Капитан Андреево".

Скандалът около частната фирма "Евролаб", която извършваше фитосанитарния контрол на плодовете и зеленчуците, влизащи от Турция, започна, след като беше разпространен запис за предлаган подкуп на тогавашния директор на Агенцията за безопасност на храните Христо Даскалов. С негова заповед БАБХ прекрати договора за наем с "Евролаб " и иззе от нея лабораторния контрол на пункта.

"Едно от най-важните дела е загубено безвъзвратно и държавният интерес не е защитен заради това, че не е платена една държавна такса от 70 лв. Другото, което забелязвам, е, че системно ръководството на БАБХ не изпраща представителство от правна дирекция да защитават интереса на държавата на съдебни заседания. Сигналът, който получаваме по повод на Шенген, е изключително категоричен. Ако не загърби България тази 10-годишна политика на шмекерство, лъжи измами и на клоунада, ние няма да достигнем до Шенгенското пространство", коментира бившият заместник-министър на земеделието Иван Христанов.

Дейността на фирмата беше възстановена през лятото след решение на съда.

Снимка: БГНЕС