Демерджиев: Не е истина, че битовата престъпност е нараснала главоломно

Ако се търси проблем в ръстa на битовата престъпност, то не е свързан с работата на МВР, каза министърът

02.12.2022 | 10:55 Редактор: Вяра Димова
Демерджиев: Не е истина, че битовата престъпност е нараснала главоломно

"Ръстът на битовата престъпност през настоящата година спрямо предходната е 0,7%. В същото време разкриваемостта на този тип престъпления е нараснала със 7%. Считаме, че ако се търси проблем в ръстa на битовата престъпност, то не е свързан с работата на МВР, тъй като МВР разкрива 7% повече от тези деяния. Те, за да бъдат ограничени, очевидно трябва да се приложат друг тип мерки от други правоохранителни органи", заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев от трибуната на Народното събрание.

МВР шефът каза още, че тече дебат по темата с другите органи и отговорни институции и ще се търси решение как да бъде ограничена битовата престъпност, информира БГНЕС.

"Митът, че тя е нараснала главоломно не е верен. Констатацията, че са нараснали телефонните измами в частност е вярна. През тази година този род престъпления се осъществяват основно от територията на други държави, най-често това се случва в Румъния или Гърция", допълни министърът.

Демерджиев обясни, че предвид това, че телефонните измами се извършват от територията на други държава, е малко по-трудно да се противодейства. Той увери, че са набелязани система от мерки, които се прилагат. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)