Минеков: Ако директорът на Народния театър не извади себе си от блатото, то ще бъде пресушено

"Защо културният министър запали война срещу Народния театър, отговорът е в неговите ръце", отговори Васил Василев

01.12.2022 | 18:45 Редактор: Ирена Бакърджиева

Има основания за уволнение на директора на Народния театър, но трябва да се изчака разпоредената проверка. Това заяви министърът на културата Велислав Минеков. От няколко дни Валери Йорданов и актрисата Албена Колева събират подписи в подкрепа на Александър Морфов. А днес се оказва, че има и друга подписка - в подкрепа на директора на театъра.

В емоционално видеообръщение актьорът Валери Йорданов обръсна главата си в знак на протест. Той и част от колегите му искат оставката на директора на Народен театър "Иван Вазов". Йорданов заяви и че се страхува за живота си, като визира инцидент по време на представлението "Хъшове".

"Аз искам оставката на Васил Василев, защото той провежда разговори лице в лице и се държи като човек, както каза и Албена Колева, като че ли е купил Народния театър, но който и да е театър не може да купуваш", посочи Валери Йорданов.

Министърът на културата Велислав Минеков обяви случващото се в Народния театър като абсолютно безобразие, за което е отговорен директорът Васил Василев.

"Ако този директор не извади сам себе си от блатото, мога да ви обещая, че блатото ще бъде пресушено. Поисках информация за договори с външни фирми, външни услуги и външно финансиране и съвсем официално получих отказ, а това е достатъчен повод за крайна дисциплинарна мярка", заяви Минеков.

А според директора на театъра, разединението в институцията идва от министъра на културата.

"Към днешна дата аз изпълнявам стриктно програмата, която съм защитил, програмата за развитие на Народен театър "Иван Вазов", а чия програма изпълнява служебният министър на културата и защо запали война срещу Народния театър, отговорът е в неговите ръце", каза Васил Василев.

Разделение в театъра има, а това се вижда ясно и от отвореното писмо на 47 от актьорите, които подкрепят директора Васил Василев. Христо Мутафчиев е един от тях. За него най-важното е обстановката в театъра да е спокойна, за да може актьорите да си вършат работата.

"Колегите са направили тази подписка, защото от самото встъпване в длъжност на директора една голяма част от концепцията си я е изпълнил, както и заплатите, които са вече на едно друго равнище, на каквото трябва да бъдат", коментира Христо Мутафчиев.

До скандала в театъра се стигна, след като режисьорът Александър Морфов надраска с надписи "ДПС" вратата на пиара на институцията - Велислава Кръстева. Причина за реакцията му е появата ѝ на изборите с Ахмед Доган.

От началото на скандала оставки са подали Захари Карабашлиев и режисьорът Явор Гърдев.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.