Омбудсманът алармира: Близо 40% са енергийно бедните у нас

Институциите си прехвърлят топката, подчерта Диана Ковачева

01.12.2022 | 14:43 Редактор: Тодор Петров
Омбудсманът алармира: Близо 40% са енергийно бедните у нас

Тревожно е какво точно ще се случи с неясния брой хора, които трябва да бъдат енергийно подпомогнати. По различни данни те са между 23,7% и 40% от българисте граждани, което означава, че това е един доста по-широк кръг от хората, които са подпомагани в момента с енергийни помощи. 

Това заяви в омбудсманът Диана Ковачева на форума "Да намалим сметките – енергийната бедност и цените", организиран от евродепутата Сергей Станишев.

Омбудсманът обърна внимание на факта, че от днес – 1 декември, влиза в сила Регламент (ЕС) 2022/1854 на Съвета от 6 октомври 2022 г. за спешната намеса по справяне с високите цени на енергията, който е със срок на действие до края на 2023 г. 

"Това означава, че най-нуждаещите се няма да могат да се възползват и ще останат встрани от времената финансова подкрепа, която е предвидена в него", отбеляза проф. Ковачева и допълни причините затова – у нас няма легална дефиниция на понятието "енергийна бедност", няма изготвени обективни критерии за определяне на категориите уязвими лица, както и механизми за защита.

Тя подчерта, че регламентът само задава рамката, а държавите трябва да го изпълнят със съдържание като кажат как точно той ще се прилага, но към днешна дата нашата страна не е готова. Посочи, че процесът се бави, институциите си прехвърлят топката и започват взаимно да се обвиняват за забавянето.