Енергийни помощи за 50 хил. домакинства, но някои са категорични: Дървата са си дърва

Отоплението с климатик се оказва доста по-евтино

30.11.2022 | 17:40 Редактор: Искра Ангелова

Нова енергийна помощ гласува Министерският съвет, очаква се с нея да бъдат подпомогнати 50 хиляди домакинства с по 300 лева.

Тя ще бъде давана на семейства, които получават месечни помощи за дете без право на наследствена пенсия от починал родител, семейства, които получават месечни помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане до 18-годишна възраст, приемни семейства, хора, които са преживели природно бедствие тази година, както и ветерани от войните и военноинвалиди.

"С това считаме, че ще бъдат подкрепени в техните бюджети за покриване на разходите им за отопление през този отоплителен сезон. Тези лица няма да подават документи в Агенцията за социално подпомагане, те са вече идентифицирани и ще бъдат отпускани помощите по облекчена процедура", заяви служебният министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

А по данни на Центъра за енергийна ефективност около 40% от българите имат нужда от такава помощ. В Северозападна България, където живеят хората с традиционно ниски доходи, предпочитат да се топлят на дърва.

"Сега, за да ти е топло, палиш печката по-рано и тя отоплява, а дървата са си дърва. Климатиците изсушават въздуха и трябва да сложиш 25-26 градуса, за да можеш да отоплиш целия апартамент", сподели възрастна жена.

Отопляващите се с дърва вече са се подготвили за студените месеци.

"Хората се успокоиха вече, не търсят толкова много, колкото преди месец и половина, цената на дървата е около 150-160 лв. - нацепени", коментира управителят на фирма за дърводобив Петър Петров.

А други предпочитат парното и климатиците.

"Мръсотия, работа, прехвърляне и няма смисъл - или на ток, или на парно", категоричен бе друг жител на Северозападна България.

Отоплението с климатик се оказва и доста по-евтино. А фирмите едва смогват с доставките.

"Търсенето е много голямо, по-големият проблем е да изпълним желанията на клиентите. Има проблем с монтажистите и техниците, които трябва да поддържат", каза собственикът на фирма за отопление, вентилация и климатизация - Антон Георгиев.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.