Енергийната комисия към НС спря износа на горива от "Лукойл"

Има ли риск компанията да спре да работи?

30.11.2022 | 16:36 Редактор: Искра Ангелова
Енергийната комисия към НС спря износа на горива от

Депутатите от енергийната комисия спират "Лукойл" да изнася горива. Те обсъдиха законопроекта на ДПС, с който се предлага износът да се забрани, и го подкрепиха на първо четене.

По време на дебатите вицепремиерът Христо Алексиев и министърът на икономиката Никола Стоянов заявиха, че ако рафинерията в Бургас не може да изнася, ще трябва да спре работа. Причината - при преработката на нефт се получавали и продукти, които не се потребяват у нас и отиват за други държави. Ако това се спре, складовете на "Лукойн Нефтохим" щели да се напълнят и заводът нямало да може да работи заради технологични причини.

От финансовото министерство пък посочиха, че приетият от ЕС регламент за ембарго на руския нефт не забранява на България да изнася горива. След преработката на нефта в бургаския завод горивата се считали с произход България и нямало проблем да бъдат изнесени, съобщава "24 часа".

Тезата, че рафинерията в Бургас ще спре, бе застъпена и от Драгомир Стойнев от БСП, който обяви, че партията му няма да подкрепи внесения законопроект.

Рамадан Аталай обаче ги репликира, че с внесения закон ДПС няма намерение за спира работата на рафинерията, а целта е да се спазват правилата. И посочи, че България е получила дерогация за руския нефт, за да може да осигури горива за вътрешния пазар, а не с тях да се търгува навън.

Ивайло Мирчев също заяви, че няма риск "Лукойл Нефтохим" да спре. Дори от ДБ щели да внесат законови текстове, които да позволят на държавата да поеме оперативен контрол над рафинерията като обект от националната сигурност, за да може да се гарантира нейната работа.

Снимка: БГНЕС