Синдикати дебнат депутати, връчват им коледните си желания за по-високи доходи

Минималната заплата трябва да стане 850 лева, настояват протестиращите

30.11.2022 | 10:45 Редактор: Елеонора Танева

Протестна акция на КНСБ се провежда пред сградата на Народното събрание. Синдикалистите настояват за по-високи доходи.

Участниците в акцията дойдоха преди обявения за 9 часа протест пред служебния вход на парламента и причакваха депутатите, които идваха на работа, за да им връчат своите искания.

На първо място е ръст на минималната работна заплата на 850 лева и въвеждане на необлагаем минимум. На входа на НС е сложена и "синдикална" елха, на която вместо играчки са закачени исканията – "Доходи за всички, а не за малцина", "Стига вече работещи бедни".

Директорът на Института за социални и синдикални изследвания Любослав Костов каза, че от синдиката са готови дори със законодателни предложения, за да улеснят депутатите в изпълнението на исканията.

"Вече повече от два месец настояваме за ръст на доходите, на МРЗ, искахме да има бюджет за догодина, очевидно няма да има, след като бе приет Законът за удължаване. Минималната заплата трябва да стане 850 лева – дали с този бюджет, дали с нов, няма абсолютно никакво значение за нас. Важното е хората да получат увеличение на заплатите. Днес носим конкретни законопроекти, които ще внесем и ще предложим на депутатите преди второ четене да внесат в деловодството. Мотиви има, аргументирали сме се и с европейската директива, и с националните особености и с високата инфлация", заяви Костов, цитиран то БНР.

2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
България е държавата с най-ниска минимална работна заплата! Освен това стоките от първа необходимост са най-недостъпни. Мляко, месо, плодове и зеленчуци се превръщат в лукс! Стотици хиляди българи ядат хляб и компоти цяла зима!!! Това е Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Минималната заплата трябва да е еквивалента на 650?, демек около 1200лв. Освен това до този праг трябва да е необлагаемия минимум, тоест да не се взима данък общ доход 10%. По този начин ще нахраним децата на България, защото работещите родители лишават децата си от храна и дрехи!!! Мизерията вече е нетърпима. Сигнализирай за неуместен коментар