Ученици в Раковски провеждат успешно практики в реална работна среда

Те практикуват в малки бизнеси в региона

30.11.2022 | 08:54 Редактор: Тодор Петров

Ученици от професионалната гимназия "Петър Парчевич" в Раковски провеждат успешно различни практики в реална работна среда. Програмите са съобразени с нуждите на пазара на труда, а целта е да се увеличи броят на учениците в професионални училища. Проект "Ученически практики" е финансиран със средства по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". 

Учебното заведение има много добра връзка с различни организации в сферата на образованието и с представителите на малкия и среден бизнес в града.  

"Теорията е сухата част от нещата, но практиката е тази, която позволява да видят и да пипнат. В производството свикват и с дисциплината, защото като ученици могат да закъснеят, но на работа няма как. Този проект им дава възможност да бъдат дисциплинирани, да научат нещо ново и да се доусъвършенстват", каза Снежана Звискова - преподавател по практика и теория "Производство на кулинарни изделия".

Александър е на 16 години, но вече е усетил отговорността да си на работа. Практиката си по икономическа информатика е провел с представител на ръководството на община Раковски.  

"Карахме стаж при г-н Венцислав Чавдаров – зам.-кметът на община Раковски. Чувството беше вълнуващо, защото бях с по-големи хора от мен. Научиха ме на доста неща и вярвам, че това ще ми помогне за моето бъдеще и за работата, която ще искам да работя", сподели той.

Учениците практикуват в малки бизнеси в региона. Възпитаниците на гимназията в Раковски се обучават в реална работна среда. Проектът "Ученически практики" цели подобряване на достъпа и повишаване качеството на професионалното образование, което е съобразно с потребностите на икономиката и промените в пазара на труда.  

Учениците, заети в проекта "Ученически практики", получават стипендия, осигурена оп Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" в размер на 372 лева. Програмите са съобразени с нуждите на регионалния и местен пазар на труда. 

Вижте повече в репортажа.


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Така трябва да се мотивират учениците Сигнализирай за неуместен коментар