Борисов в Истанбул: Руската агресия в Украйна е брутален антихристиянски акт

Лидерът на ГЕРБ се срещна с Вселенския патриарх

29.11.2022 | 20:05 Редактор: Ирена Бакърджиева
Борисов в Истанбул: Руската агресия в Украйна е брутален антихристиянски акт

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се срещна с Вселенския патриарх в Истанбул. За това сподели лидерът на ГЕРБ в своя Facebook профил. 

"За мен беше Божия благословия, голяма чест и невероятна духовна радост в навечерието на Андреевден да посетя българската църква "Свети Стефан" в Истанбул. Преди 4 години, на 8 януари 2018 г., заедно с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган открихме възстановения уникален български храм край брега на Златния рог, известен като Желязната църква", написа председателят на ГЕРБ в личния си профил. 

"След молебена в храма Високопреподобният архимандрит Харалампий - духовен ръководител на православните българи в Града на Босфора ми подари отломък от един от камъните, с които е бил измъчван и страдалчески убит св. Стефан. Дарът е поднесен на българската църква "Св. Стефан" в Истанбул от Йерусалимската Патриаршия с нарочен Акт. Затова днес тази свещена каменна реликва ми беше предадена в присъствието на Екзарха на Йерусалимския Патриарх Теофил III. Аз, от своя страна, ще го подаря на новостроящия се православен храм "Св. Стефан" в Южния парк в София", уточни Борисов. 

По късно той се срещна и с Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей I.

"Руската агресия в европейска Украйна е брутален антихристиянски акт, който причинява огромно страдание на украинския народ. Това заявих по време на срещата си с Негово Всесветейшество Вселенския Патриарх Вартоломей I. За мен беше голяма чест да бъда приет на аудиенция в Центъра на Православието - Великата Христова Църква на Константинопол (Истанбул) в кабинета на Негово Всесветейшество. От своя страна, Патриарх Вартоломей ме увери, че се моли за здравето и благополучието на българския народ", сподели подробности Борисов за срещата си с Вселенския Патриарх.

"Изказвам най-дълбоката си синовна признателност и осъзнавам изключителната отговорност, че съм удостоен от Първосветителя на вселенското Православие с Орден "Кръст - Христос Вседържител" на Майката-Църква във връзка със 130-годишнината от полагането на Основния камък на Желязната църква "Св. Стефан" в Истанбул, възстановена благодарение на споразумението между нашето правителство и моя голям приятел - президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган", допълни той.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
4 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Има ли още някой, който приема сериозно думите на тлъстото банкянско шимпанзе? Сигнализирай за неуместен коментар