Радев обсъди с Валдис Домбровскис ролята на България за енергийната сигурност в региона

Президентът е подчертал предприетите от служебното правителство мерки за гарантиране на макроикономическата стабилност

29.11.2022 | 19:49 Редактор: Елеонора Танева
Радев обсъди с Валдис Домбровскис ролята на България за енергийната сигурност в региона

Държавният глава Румен Радев е провел телефонен разговор със заместник-председателя на ЕК - Валдис Домбровскис, отговарящ за икономиката в интерес на хората.

Българският президент е откроил предприетите от служебното правителство мерки за устойчивост на публичните финанси и за гарантиране на макроикономическата стабилност. Недопускането на висок държавен дълг и разумната бюджетна политика в условията на криза са от изключително значение за стабилните финансови показатели на страната, посочи Радев пред Домбровскис. 

Президентът е подчертал ролята на България за енергийната стабилност в Югоизточна Европа чрез износа на електроенергия за съседните държави, както и чрез междусистемната газова свързаност, информираха от пресцентъра на държавния глава. 

"Това е ключов фактор за овладяване на инфлационните процеси не само в България, а и в целия регион на фона на енергийната криза, пред която се изправя Европа", заявил Радев. 

Той е посочил, че през октомври тенденцията е обърната и е отбелязан спад на инфлацията в страната.

Румен Радев и Валдис Домбровскис са обсъдили и процеса на пълноценна европейска интеграция на България и необходимостта от солидарност и подкрепа от Европейската комисия в този процес.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)