"Продължаваме промяната" и БСП нападнаха Донев и се захапаха помежду си, ГЕРБ също се включи

Изборният кодекс предстои да се гледа отново в пленарната зала

29.11.2022 | 18:54 Редактор: Ирена Бакърджиева

Депутатите от ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" гласуваха за удължаване на тазгодишния бюджет и догодина. Причината затова е, че служебният кабинет се отказа да внася проект за нов бюджет и остави това за редовния кабинет. Дебатите и критиките продължиха близо пет часа.

С директни обвинения към държавния глава от "Продължаване промяната" започна дебатът за бюджета.

"Ставаме свидетели как служебният кабинет на президента Радев отказва да изпълни задължението си да внесе бюджет", заяви Венко Сабрутев.

"Служебният кабинет не е виновен, истинският виновник е единствено и само Румен Радев", категоричен бе Искрен Митев.

От партията на Кирил Петков и Асен Василев твърдят, че с липсата на нов бюджет доходите на гражданите се замразяват. Служебният премиер Гълъб Донев призова парламента да излъчи кабинет, който да изготви проектобюджет.

"Удобно е да се атакува служебното правителство в момент, когато прави всичко възможно, за да минимизира ефектите от кризите, в които завари страната на 2 август тази година. Обвиненията, че не прави нищо, са безпочвени и целят нещо друго, а не основната задача - да създаде мнозинство и да излъчи правителството, което чрез бюджета да определи кои ще са политиките, които ще следва", посочи Гълъб Донев.

И последва нова порция от обвинения към кабинета, този път от БСП.

"Вие не можете да поставяте условия на Народното събрание и на депутатите, които и да са те", каза Корнелия Нинова.

До напрежение се стигна и между левицата и бившите им партньори в управлението.

"Колеги от "Продължаваме промяната", продължавате и днес да се кичите със социалните постижения на редовното правителство, като искате социална политика, внесете един такъв закон", отбеляза Нинова.

"Защо се обръщате към "Продължаваме промяната", всичките ви политики гласувате с ГЕРБ и ДПС", отвърна Настимир Ананиев.

А другата гореща тема - промените в Изборния кодекс, отново изведе на дневен ред пропукванията в отношенията на двете партии. От левицата още миналата седмица заявиха, че се съмняват в честността на машинния вот. Проверка обаче опровергала социалистите.

"Няма как един човек от една партия да държи кодовете на машините и да манипулира вота, това е една сложна система", уточни Донев.

Изборният кодекс предстои да се гледа отново в пленарната зала тази седмица.

От ГЕРБ заявиха, че "Продължаваме промяната" трябва да поеме своята политическа отговорност във връзка с решението на КС, което определи като противоконституционно решението на предишния парламент АПИ да плати само половината пари на пътните строители. Отговор последва от "Продължаваме промяната", които заявиха, че са защитили публичния интерес, като не са позволили да отидат пари във "фирмата, която е взела чувалите от автомагистрала "Хемус".

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR