Над 2500 младежи посетиха "Базар на професиите" 2022

29.11.2022 | 07:16 Редактор: Тодор Петров
Над 2500 младежи посетиха

Осмото издание на най-голямото публично изложение за представяне пред ученици на професии от компании и професионалисти зарадва гостите си с интерактивни лекции и дискусии, работилници и атрактивни щандове на 25 и 26 ноември в София Тех Парк. В рамките на два дни „Базар на професиите“ 2022 разкри десетки възможности за професионален път пред повече от 2500 деца и младежи на възраст между 10 и 23 години.

Традиционно в петъчния ден, класни ръководители посетиха „Базар на професиите“ заедно със своите ученици, за да проведат открит урок по кариерно ориентиране. Освен базарните щандове на компаниите, учениците се включиха и в „Билковата работилничка на dm” и в интерактивните представяния на професиите на авиодиспечера и слот координатора на полетното разписание на летище София.

Лекционната част за деня стартира с разговор за професията на журналиста с водещите на сутрешния блок „България сутрин“ по Bulgaria ON AIR Мария Константинова и Виктор Дремсизов, воден от техен бъдещ колега от Алма Матер ТВ. Бяха представени нови професии като специалист по енергийна ефективност, Data scientist и различни професии в IT сектора, както и нашумели такива като подкастър, представена от Георги Ненов - създател на един от най-слушаните подкасти в България „Свръхчовекът”. Тайните от света на дигиталния маркетинг бяха “разкрити” от Теди Рафаилова и Яна Митева от първата агенция за LinkedIn маркетинг в България – BookMark.

Емил Колев, ръководител на производствения център Банкя, част от Кока-Кола ХБК България, разкри пред младежите как се управлява производство и какви са лидерските качества, които да развият, за да бъдат успешни.

Представянето на приеманите за традиционни професии като химик, агроном, биолог показа развитието, което са претърпели те под влияние на новите технологии и техники, и провокира любопитството на посетителите. Само през първия ден близо 1200 младежи от повече от единадесет училища се срещнаха отблизо с професионалистите и компаниите, и имаха възможност да задават своите въпроси.

Съботният ден стартира с препълнена зала, с фокус на разговора някои от най-интересните професии, свързани с гейминга и посланиците на идеи в социалните мрежи - инфлуенсърите. В разговора с водещ Мартин Кадинов, който е посветил над 20 години на развитието на гейминг културата и електронните спортове в България, и участниците Васил Атанасов, Евгени Николов и Димо Димов, младежите научиха кои са основните умения, на които трябва да наблегнат, ако искат да се развиват в областта. Радостина Христова, известна и като Radostna Mama, даде тон на разговора за професията „инфлуенсър” с Мартина Върбанова, Рада Бонева и Elizabeth Fame. Те споделиха какво трябва да знае всеки, който е омагьосан от блясъка на безупречното присъствие в социалните мрежи.

Сред новите професии на Базара бяха и “спасител на храна”, представена от Михаела Кафеджийска от Foodobox, и “разказвач на наука” с Ренета Богданова от  Sci-High.

Специално за родителите, които посетиха “Базар на професиите 2022” със своите деца в съботния ден, организаторите от Българска мрежа на Глобалния договор на ООН бяха предвидили панел за кариерно ориентиране за ученици 5-7 клас с Гергана Раковска от Фондация на бизнеса за образованието и ученичката Диана Андреева, както и консултации за кандидатстване след 7 клас с Красимира Комнева - кариерен консултант в Център за подкрепа за личностно развитие, кариерно консултиране и консултиране - София. Младежите, които тепърва пристъпват в света на висшето образование, бяха запознати с рейтинговите системи на университетите, които могат да бъдат източник на полезна информация за кандидат-студентите и родителите им.

Заедно с професиите от различните компании и по-любопитните нови такива, посетителите имаха възможност да се срещнат отблизо с представители на онези професии, без които обществото ни не би било същото и които са ключови за функционирането му - писател, сценарист, лекар, журналист и добротворец. Емил Минчев, писател на фентъзи романи, разказа как намира вдъхновение и какво се изисква, за да напишеш роман, а Слави Ангелов сподели пред запленената аудитория за пътя си като разследващ журналист, редактор на списание Космос и сценарист на филми.

Вторият ден на “Базар на професиите” приключи с разговор на д-р Елена Стефанова, Надя Обретенова и Веси Деянова, които бяха провокирани от Полина Петкова от TeenStation да разкажат какво ги е довело до кариерния им избор на лекар, журналист и добротворец, работещ във фондация, кои са водещите за тях принципи, целите, към които се стремят, и какво осмисля професионалното им ежедневие.

И през двата дни на Базара имаше зададени много въпроси от децата и младежите за възможности за стаж, които предлагат компаниите, за да се докоснат те до онези професии, които са видели и провокирали интереса им.