С едно от най-застаряващо население сме - по-малка раждаемост и повече разводи

До 2050 г. се очаква да намалеем до 5,4 млн. души

28.11.2022 | 19:17 Редактор: Искра Ангелова

България е сред страните с най-застаряващо население в света. Това показва проучване на Световната банка за 2019 година. Според класацията на първо място е Япония, като 28% от населението в страната е над 65 години. Следва Италия, която е с най-застаряващото население в Европа.

Сред останалите държави в челото на негативната класация са Гърция и Португалия. В България 21% от населението са над 65 години. Заради високата смъртност, емиграцията на млади хора и лошите условия на живот, през 2050 година се очаква населението у нас да намалее до 5,4 млн. души.

Сред основните фактори, които променят демографските показатели, са намаляващата раждаемост, нарастващият брой разводи и продължителността на живота.

В община Габрово има 134 населени места, разпръснати из Балкана. Повечето са обезлюдени и в тях живеят само възрастни хора. Красимир Станчев живее от години в близкото до Габрово село Орловци. Ежедневието му през зимата е еднообразно, основно гледа да запали печката, сега гледа и мачове по телевизията.

"Пенсионер съм, моята съпруга е кметски наместник на Донино. В това Донино влизат девет села. Това са махали, малки селца с по 15-20-30 човека - това са постоянни жители", сподели той.

В деветте села живеят по постоянен адрес общо 177 души. Магазин няма, но хората са намерили начин да се снабдяват с хранителни продукти.

"В понеделник, сряда идва подвижен магазин, който е спонсориран от общината. Има стоки от първа необходимост - сол захар хляб, бира, сладки. Хората са свикнали, чакат го на спирката, обслужва ги. Иначе най- близкият магазин е на 6-7 км. Проблем с електричеството нямаме, имаме автобус - сутрин в 7 и вечер в 16 часа", допълни Красимир Станчев.

67-годишният Никола Колев се върнал в родната си къща в Орловци от няколко години, но работи в Габрово.

"На мен си ми харесва тук, работя в града и си живея тук, стягам си къщата. Миналата година чистеха редовно пътя, беше проходим", коментира Колев.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Българите в чужбина са повече от 3 милиона, защото мнозина се водят на постоянен адрес в България. Заплатите на българските политици не зависят от резултатите в българската икономика. Затова българите ще си вземат дипломите и ще емигрират. Никой не иска да работи за некадърни чорбаджии ! Сигнализирай за неуместен коментар