Нинова зове напусналите левицата: Върнете се в БСП, подновете си членството

Призивът идва след отговор на заявката за ново ляво обединение на президента Първанов

28.11.2022 | 14:13 Редактор: Елеонора Танева
Нинова зове напусналите левицата: Върнете се в БСП, подновете си членството

Корнелия Нинова излезе със специален призив към напусналите редиците на БСП.

"Както знаете, президентът Първанов е обявил събиране за ново ляво обединение. Поканени са АБВ – Румен Петков, "Изправи се, България" – Мая Манолова, "Движение 21" – Татяна Дончева, "Българска прогресивна линия" – Красимир Янков, "Нормална държава" на Георги Кадиев и МИР на Симеон Славчев. Виждаме, че това са председатели на партии – всички бивши членове на БСП. Важно е това обединение около какво ще се случва – какви идеи, каква характеристика на модерното ново ляво се търси в такъв формат. Засега идеи не сме чули. Но четем и чуваме ултиматуми към нас, заклинания и организационни въпроси", заяви лидерът на БСП.

Тя уточни, че всички "бивши другари са напуснали БСП при други ръководства на партията". А под нейно ръководство левицата се опитвала от 2016 г. да върне напусналите. 

Според Нинова в публичното пространство в момента има много противоречиви послания около новото ляво обединение. Тя посочи, че сигналите от бившите членове на БСП да разнопосочни.

"Картината става доста объркана от тези публични послания на субектите, които се събират утре, за да търсят ново ляво обединение. Затова ние казваме следното: БСП никога не е спирала опитите и процесите да търси обединение вляво. Стигали сме дори и до коалиция от 26 партии преди година и половина. За нас тази тема е изключително важна. Всеки опит за обединение вляво си заслужава, но е важно върху какво стъпва – върху какви идеи, да не представлява само амбиции за лична реализация. Днес се обръщаме към тези наши бивши членове на партията, напуснали и създали свои субекти: Върнете се в БСП. Подновете си членството в БСП, заповядайте обратно, за да можем заедно, с капацитета на всички, да търсим обединение и сила вляво",  призова Нинова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)