Най-честите измами в интернет - как да се предпазим?

Не трябва да ползваме едни и същи пароли

26.11.2022 | 14:45 Редактор: Вяра Димова
Най-честите измами в интернет - как да се предпазим?

Ако се съмняваш - не кликай. Лошата информираност и наивността в онлайн пространството може да струват скъпо на всеки. Хора и фирми често губят хиляди левове месечно заради киберизмами. За това предупредиха в интервю за БТА началникът на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП комисар Владимир Димитров и инспектор Александър Велев от сектор "Противоправно съдържание в интернет". Двамата полицаи, занимаващи се от години с киберпрестъпления, съветват  потребителите за това как да бъдат предпазливи в интернет.

"Хората не трябва да използват едни и същи пароли навсякъде. Необходимо е да обновяват редовно антивирусния си софтуер и операционните системи на компютрите и мобилните си устройства. Добре е да наглеждат банковите си сметки по-често, за да знаят какви са движенията по тях. Ако станат жертва на киберпрестъпление, нека да сигнализират веднага, а не, както става често, месеци след установяване на липсата. Важен съвет към потребителите е да се държат в интернет, така както искат да сe oтнасят с тях в истинския свят", съветват още полицаите, цитирани от БТА.

Смяната на IBAN е една от най-честите измами

Голяма част от престъпленията започват чрез обикновен фишинг имейл или обещания за бърза и сигурна печалба. Човешкият фактор е много сериозен проблем, когато става въпрос за киберпрестъпления, предупреждава комисар Димитров.

Една от най-честите киберизмами е свързана с подменен номер на банковата сметка (IBAN), наричана още business e-mail compromise. Чрез нея организирани престъпни групи, най-често от Нигерия, атакуват фирми и бизнес организации от цял свят, печелейки милиони ежеседмично.

"Романтични" измами

Тези измами са друго много често срещано киберпрестъпление. Жертвите са жени на около 60-65 години, с които се свързват мъже, представящи се за военни от САЩ, заминали на военна мисия някъде. Всъщност те са от Бенин, Мали, Кот д'Ивоар и Мавритания. Следва онлайн комуникация, мъжът "ухажва" своята жертва и успява да я накара да се влюби в него виртуално. Реалната му цел всъщност е да накара неговата "дама" да му изпрати голяма сума пари. Измамниците съобщават, че са изпратили на жертвата таен колет с голяма сума пари. Съответно дамата получава фалшив имейл уж от фирмата, която ще достави колета.

Измами чрез сайтове за продажба на употребявани стоки

Друг тип измама е свързана с един от известните сайтове за продажба на употребявани стоки. При нея мним купувач се свърза с продавача, публикувал телефонния си номер в съответната платформа, като му предлага опция за бързо и сигурно разплащане. Жертвата получава линк към куриерската фирма, която ще вземе пратката. Когато продавачът последва линка, се отваря платформа наподобяваща някоя от известните куриерски фирми, в която той трябва да въведе данните от банковата си карта.

Измами с криптовалута

Най-новият вид измами са свързани с инвестициите в криптовалута. Една-две жертви имаме на седмица, които са видели в интернет реклама на платформа за търговия, в която се казва, че ако инвестираш определена валута в крипто, сумата ще се удвои, утрои, дори учетвори бързо и сигурно.

Кражба на онлайн самоличност

Кражбата на онлайн самоличност е друга често срещана измама във виртуалното пространство. Почти всеки ден получаваме сигнали за откраднати профили във Facebook. Това най-често става чрез слаби пароли или когато потребителят отвори фишинг имейл, чрез който губи достъп до акаунта си в социалната мрежа. На практика всичките данни - потребителско име, парола, телефонен номер, имейл, се подменят. 

Снимка: pixabay


1
0 rate up comment rate down comment 0
Stifen
преди 1 година
получавам няколко пъти съобщения от азиатски дестинации за починали хора със еднакво с моето фамилно име, които са депозирали милионни суми в местни банки и са починали, без да оставят наследници Предлагат ми да изпратя личните си данни и фотокопие на личен документ, като огромната сума да си разделим с банковия чиновник. Моля, коментирайте какво означава това! Сигнализирай за неуместен коментар