Българинът се втурна на промоциите за Черния петък, заваляха сигнали за фалшиви намаления

"Не купувайте импулсивно", съветват от КЗП

25.11.2022 | 13:52 Редактор: Петя Кръстева

Денят на голямото пазаруване, наричан Черен петък, настъпи. Стотици българи от сутринта се втурнаха да търсят добри оферти. Те се възползваха от намалените цени на различен тип стоки - от храна и алкохол, през дрехи и обувки, та чак до техника. 

През последните години намаленията около Черния петък започват още в началото на последната седмица на ноември. 

Към момента в столичните молове е сравнително спокойно, но търговците очакват в по-късните часове от деня интересът на пазаруващите да се увеличи. Близо 50% от българите, които ще се възползват от промоциите на Черния петък, са си определили бюджет до 200 лева. Малко над 20 на сто пък са си подготвили около 1000 лева. Промоциите варират от 10 до 70%. 

Още в началото на промоционалната кампания в Комисията за защита на потребителите са постъпили сигнали за подвеждащи намаления. Най-честият трик на търговците е изкуственото завишаване на цените - ако една стока преди намалението струва 100 лв., то сега стойността ѝ е същата, като се посочва, че старата цена е двойна. 

Експерти споделят, че най-често търсените и купуваните стоки са телекомуникационни устройства, електрически уреди, както и облекло. Те съветват клиентите да внимават с високите проценти на намаления, за да не попаднат в капана на промоциите.

Глобата при нарушение на правата за намаление е до 5 000 лв. При заблуда на потребители, невярна цена и нелоялна търговска практика санкциите достигат до 50 000 лв., коментират от Комисията за защита на потребителите.

"Първото, което бих посъветвал всички потребители, е да не бързат, да не пазаруват импулсивно, да направят сами съпоставка дали това, което искат да закупят, е на най-изгодната цена", съветва Ангел Джалев от КЗП.

Вижте повече в репортажа на Варсен Такворян.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR