Пореден ден на скандали в залата заради ИК, който дори не беше предвиден в дневния ред

Десислава Атанасова от ГЕРБ направи предложение за разглеждане на Закона за промените в ИК като втора точка

25.11.2022 | 12:16 Редактор: Ирена Бакърджиева

Промените в Изборния кодекс и днес внесоха смут в работата на народните представители. Текстовете на Кодекса не бяха предвидени в днешния дневен ред. Работата на депутатите започна с обсъждане на ратификацията на Договора за втората партида самолети F-16.

Десислава Атанасова от ГЕРБ обаче направи предложение за разглеждане на Закона за промените в ИК като втора точка на дневния ред. Атанасова предложи и удължаване на работното време на днешното заседание до 15:00 ч. Със 121 гласа "за" и 93 гласа "против" депутатите приеха предложението на Росен Желязков днешното заседание да бъде удължено до 15:00 ч. и да бъде разгледан Закона за ИК като втора точка на днешния ред.

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" също предложи отмяна на днешното обсъждане на промените в ИК. "Вчера Мирослав Иванов предложи включването на ИК като втора точка в дневния ред, след което заместник-председателят на НС - Йордан Цонев, отказа смяната на дневния ред. Днес, ако се приеме тази смяна, то тогава ще има различно тълкуване", коментира Минчев.

Коста Стоянов от "Възраждане" предложи да се продължи с предварително приетия дневния ред на работата на НС.

Йордан Цонев от ДПС предложи да не се подлага на гласуване предложението на Атанасова, а да се гласува това на Росен Желязков.

Заместник-председателят на НС - Росен Желязков, предложи да се проведе извънредно заседание на НС на 29.11. - следващият вторник, на което да бъдат обсъдени Законопроекта за бюджета, за НЗОК и Законът за данъчното облагане, след което да се премине към парламентарен контрол. Предложението му беше прието със 122 гласа "за" и 93 гласа "против".

"За разлика от подправянето на бюлетини и подписи, воденето на НС изисква поне известна доза морал и разбиране за това, че нямате самовластна власт", обърна се Асен Василев към Росен Желязков, цитиран от БГНЕС.

"Няма нищо по-демократично от това залата да гласува и приема по въпросите", отвърна му Росен Желязков. А Йордан Цонев добави: "За морала ще си говорим по-късно".

В крайна сметка депутатите решиха да отложат парламентарния контрол днес за следващия вторник, когато ще се проведе извънредно заседание на парламента. Решението бе одобрено с гласовете на 168 депутати при прегласуване по искане на "Продължаваме промяната".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR