Радев към партиите: Направете си правителство и тогава искайте оставки на служебни министри

Има закони, които трябва да се приемат сега, а не през лятото, подчерта президентът

24.11.2022 | 17:56 Редактор: Вяра Димова

Въпреки призивите на граждански организации президентът да наложи вето на промените в Изборния кодекс, Румен Радев засега се въздържа от коментар по темата. Следващата седмица той ще покани на консултации за съставяне на правителство парламентарната група на "Български възход".

Дали ще наложи вето на промените в Изборния кодекс, държавният глава Румен Радев ще реши едва когато има приет на второ четене закон. 

"Виждате, че в момента все още не е ясно какъв ще бъде изходът от дебатите, които текат в парламента по отношение на изборното законодателство", каза Румен Радев.

Президентът подчерта, че е дал достатъчно време за диалог на партиите да поемат своята отговорност за съставяне на редовно правителство.  

"Българският парламент има да свърши важна работа. Този, а не следващият. Има закони, които трябва да се приемат сега, а не през лятото. Тогава ще бъде изключително късно", допълни президентът.

Румен Радев защити служебния вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и упрекна партиите, които поискаха неговата оставка. 

"Как партии могат да искат оставка на служебен министър. Да си направят редовно правителство и да си искат оставки. Министърът много ясно се аргументира какво прави МВР, за да запълни дефицити от години. Сега в момента МВР тръгва по оздравителен път", заяви Радев.

Следващата седмица държавният глава ще покани на консултации за съставяне на правителство парламентарната група на "Български възход". След това трябва да пристъпи и към връчване на първия мандат за съставяне на правителство.

Вижте повече в репортажа Даниела Владимирова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)