Министър Демерджиев: Прокуратурата подхожда лежерно към разследванията

Двама служители на МВР са с отнети оръжия и служебни карти след случая "Любенов"

07.10.2022 | 09:55 Редактор: Петя Кръстева
Министър Демерджиев: Прокуратурата подхожда лежерно към разследванията

В много бърз порядък ще бъдат проведени дисциплинарни производства срещу двамата полицаи, съпричастни към катастрофата, причинена от Димитър Любенов на Околовръстното шосе, потвърди вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. 

На двамата служители на МВР са им отнети служебните карти и личното оръжие.

"Изключително бързо "Вътрешна сигурност" направи всичко необходимо. Първо стана ясно от медиите, че вероятно има съпричастност или странно поведение на полицейски служители на място, визираше се една служителка, за която имаше данни, че се е държала по неадекватен начин. Събрахме доказателства. Установи се, че е имало патрул с двама полицаи. Те са нарушили служебните си задължения и са процедирали по начин, неприемлив от наша гледна точка", коментира той.

Вътрешният министър уточни, че "няма данни и камери, които да са заснели предаване на сума пари. 

Иван Демерджиев отбеляза, че разбиранията им "за скорост с прокуратурата са различни" и "те доста често подхождат по-лежерно". Той упрекна прокуратурата в изкуствено създаване на проблеми.

"Как да градим доверие в тази ситуация? Ако хората си взаимодействат, те не се подвеждат с цел да бъде дискредитирана едната страна", каза той по повод разследването на катастрофата и размяната на реплики с прокуратурата, предаде БНР.

Демерджиев отправи въпрос кога друга система в държавата ще последва МВР и "ще идентифицира хората, които не изпълняват служебните се задължения или ги нарушават" и "колко години трябва да чакаме за това".

"МВР е честен партньор. Всичко, което знае, своевременно стига до прокуратурата", подчерта вътрешният министър.

Той е дал указания на шефовете на областните дирекции да му се докладват случаи, в които действията на МВР се саботират.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК