Радев: Търсим самолети втора ръка от военните министерства на 5 държави

"България не може да си позволи да се откаже от охраната на собственото си небе", заяви президентът

06.10.2022 | 19:44 Редактор: Ирена Бакърджиева
Радев: Търсим самолети втора ръка от военните министерства на 5 държави

Водят се преговори с Швеция и още няколко държави за придобиване на изтребители втора ръка. Това потвърди президентът Румен Радев от Прага, където участва в първата по рода си среща на Европейската политическа общност.

По-рано се появи неофициална информация, че военният министър от служебното правителство е изпратил писмо до Швеция за закупуването на 10 самолета "Грипен". Oт министерството уточниха, че е било отправено искане до Швеция, Франция, Израел и САЩ за представяне на оферта за наемане или закупуване на самолети. А в средата на септември са били проведени срещи с делегации от Швеция и Франция.

"България има нужда от междинна платформа изтребители, за да не прекъсне носенето на дежурство по охраняване на въздушното си пространство", коментира президентът Румен Радев въпроса дали служебното правителство е поискало от Швеция да купи 10 самолета "Грипен". 

Президентът припомни, че още през март, по време на срещата на върха на НАТО, е заявил, че България се нуждае от това и още тогава този проект е стартирал. "Това не е просто диалог, това е търсене на решение, защото България не може да си позволи да се откаже от охраната на собственото си небе до пристигането на американските самолети Ф-16", добави президентът. "Договорът с Вашингтон за купуването на 8 плюс 8 самолета F-16 се изпълнява", увери президентът.

Той добави, че се търсят самолети втора ръка не от фирми, а от министерствата на отбраната на тези държави.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК