Иван Иванов с прогноза за цената на газа по Коледа, хранилището в Чирен е пълно на 77%

Очаква се поевтиняване за ноември

06.10.2022 | 15:04 Редактор: Елеонора Танева
Иван Иванов с прогноза за цената на газа по Коледа, хранилището в Чирен е пълно на 77%

Ако не се случи нещо извънредно в международен мащаб, свързано с войната в Украйна, а ситуацията се запази такава, каквато е в момента, цените на природния газ за месеците ноември и декември няма да растат. Това прогнозира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Той участва на кръгла маса на тема "Зеленият преход – инвестиции в технологии и мрежови услуги". По думите му цената за следващия месец дори се очаква да е по-ниска.

Иванов припомни, че цената за октомври се понижи с 34%, което се дължи на два основни фактора - на 1 октомври започна да функционира българо-гръцката газова връзка Стара Загора - Комотини. Освен това цената на газа на основната борса в Нидерландия също спадна, пише "Фокус".

Председателят на КЕВР посочи, че в Европейския съюз газовите хранилища са пълни почти на 90 процента. В България този процент е 77 на сто, но до отоплителния сезон Иванов вярва, че хранилището ни в Чирен ще бъде запълнено. Освен това поради прозрачните процедури за закупуването на втечнен природен газ, както и за тръбен, цените, които са предложени от участниците в търговете, са изключително атрактивни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК