Пеканов: Слабите шансове за кабинет може да отдалечат България от Еврозоната

Отговаряме на повечето формални критерии за присъединяване към еврозоната, но има скептицизъм сред държавите членки

04.10.2022 | 14:11 Редактор: Теодора Патронова
Пеканов: Слабите шансове за кабинет може да отдалечат България от Еврозоната

Слабите шансове на България за съставяне на правителство след неубедителните резултати на изборите може да попречат на целите ѝ за приемане на еврото, каза вицепремиерът Атанас Пеканов в интервю за Bloomberg.

Въпреки че поддържа целевата дата 2024 г., Пеканов каза, че политическата безизходица може да усложни пътя на България към присъединяване към единната валута. Ден по-рано гласоподавателите създадоха парламент без ясно мнозинство, циментирайки фрагментиран партиен пейзаж на четвъртите избори в балканската нация за по-малко от две години.

Сътресенията оставят празнота, която е запълнена от временното правителство, което няма политическия мандат, необходим на най-бедната членка на Европейския съюз, за ​​да преодолее пречките за приемане на еврото.

С третото най-ниско ниво на дълг в ЕС и история на ниски фискални дефицити, България отговаря на повечето формални критерии за присъединяване към еврозоната. Но банковите проблеми в миналото и скандалите за пране на пари в балтийските страни повишиха скептицизма сред държавите членки относно приемането на нови членове.

Целите на балканската нация за еврото само ще станат по-сложни без правителство, подкрепено от гласоподаватели, според Капучин Мей, анализатор в Verisk Maplecroft.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
като членството в ЕС
преди 1 година
Каква еврозона? Вижте инфлацията в Литва, Латвия и Естония - бившите "отличници" на ЕС! Какво ще ни даде Еврозоната? Защо политиците продължават да лъжат най-безсрамно? Сигнализирай за неуместен коментар