Донев: Членството на България и Румъния в ОИСР ще има позитивен ефект върху Югоизточна Европа

"Румъния е сред водещите търговско-икономически партньори на България", подчерта той

01.10.2022 | 10:11 Редактор: Петя Кръстева
Донев: Членството на България и Румъния в ОИСР ще има позитивен ефект върху Югоизточна Европа

Присъединяването към Шенген и към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР)  бяха сред основните обсъждани теми по време на срещата на министър-председателя Гълъб Донев с румънския премиер Николае Чука. В рамките на разговора им бе отбелязано, че това са приоритетни въпроси както за България, така и за Румъния и е налице общ интерес държавите да задълбочат сътрудничеството си по тях.

Относно Шенген премиерът Гълъб Донев посочи ползите от премахването на вътрешния граничен контрол, което би ускорило движението на стоки и хора между двете страни. Същевременно министър-председателят изтъкна, че членството на България и на Румъния в ОИСР ще има позитивен ефект върху региона на Югоизточна Европа и ще гарантира придържане към най-високите стандарти на Организацията и към добри практики в региона.

Засилването на транспортната свързаност между двете държави беше друга важна тема, върху която премиерът Гълъб Донев акцентира в рамките на разговора с румънския му колега. Според Донев построяването на нови мостове върху река Дунав и откриването на фериботни линии ще улесни трансграничния трафик между България и Румъния. В тази връзка българският министър-председател приветства постигнатия напредък в разговорите между министерствата на транспорта на двете страни за построяване на трети мост при Русе-Гюргево, както и по останалите теми, имащи отношения към въпросите на свързаността.

Премиерът Гълъб Донев изтъкна още, че Румъния е сред водещите търговско-икономически партньори на България и че е налице сериозен потенциал за задълбочаване на икономическото сътрудничество, включително в сферите на туризма, транспорта и енергетиката.

Снимка: Министерски съвет

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК