Ден за размисъл: Агитацията и обявяването на резултати от социологически проучвания са забранени

Агитационни материали не бива да бъдат поставяни на по-малко от 50 метра от изборното помещение

01.10.2022 | 09:31 Редактор: Петя Кръстева
Ден за размисъл: Агитацията и обявяването на резултати от социологически проучвания са забранени

Съгласно Изборния кодекс (ИК) от 00:00 часа на 1 октомври до приключването на изборния ден в 20:00 часа се забранява предизборната агитация.

Изборният ден може да бъде удължен до 21:00 часа, когато пред секцията има негласували избиратели. 

Над 11 600 секционни комисии в страната получават машините за гласуване, хартиените бюлетини и изборните материали, за да оборудват помещенията за гласуване. Те ще бъдат запечатани и ще са под полицейска охрана до отварянето на секциите утре сутринта, предаде Агенция "Фокус". Изборният ден във страната започва в 07.00 часа. 

На социологическите агенции се забранява да оповестяват допитвания до общественото мнение по повод изборите, под каквато и да е форма 24 часа преди изборния ден до обявяване на неговия край на територията на страната.

В деня на вота се забранява поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние, по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение.

За оповестяване на резултатите от проучвания за изхода от вота 24 часа преди изборния ден - до неговото приключване, се налага глоба или имуществена санкция в размер от 2 хил. до 5 хил. лв. Когато нарушението е извършено повторно, глобата или имуществената санкция е в размер от 5 хил. до 10 хил. лв.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК