Лятната къпалня "Мария Луиза" е сантиментална за столичани: "Мерките идват със закъснение"

София си върна 12 дка от Борисовата градина и те отново ще бъдат достъпни за разходка

30.09.2022 | 19:43 Редактор: Ирена Бакърджиева

София си върна 12 дка от Борисовата градина и те отново ще бъдат достъпни за разходка. Днес започна премахването на старата ограда на къпалнята "Мария Луиза“, където е теренът.

Тя е известна със своята 80-годишна история. Последните повече от 15 години обаче стои затворена и тъне в разруха. Людмила и нейното семейство имат много спомени, свързани с парка.

"Мария Луиза", паркът на Борисовата, винаги са били свързани с нас. С нашето ежедневие, по-скоро бих казала - с отглеждането на моите деца, на моите внуци в момента. Самата история на "Мария Луиза" е много стара, интересна, свързана е с изграждането на Борисовата градина. А моите детски спомени, а след това младежки, са свързани с "Мария Луиза" като заведение за посещение на гражданите. Но от години тя е изключително занемарен, грозен, недостъпен и какъвто искате още в негативен смисъл обект", разказа Людмила.

След дълги години застой 12 дка. от територията на лятната къпалня ще бъдат облагородени и достъпни за хората. Според Людмила обаче мерките идват със закъснение.

"Софийската столична община е решила да го възстанови по някакъв начин и да го направи достъпен за гражданите. Естествено, че приветствам. Но лично за мен е доста закъсняло като събитие", сподели тя.

Хората се връщат с топли чувства към емблематичното място.

"Аз съм на 80 години и знам всичко тук. Едно време беше голяма къпалня, много хора идваха тук, пълно беше с деца, а сега от години, може би 20 години, така всичко пустее", смята Илия Илиев.

А работата по облагородяване на терена вече започна.

"След което нашите екипи ще влязат да огледат, да направят огледи, да почистят там, където е необходимо, за да бъде безопасно и на практика този терен ще може да се ползва от всички посетители на Борисовата градина", заяви Йорданка Фандъкова.

След одобряването на проекта за реконструкция ще започне същинската работа по възвръщането на спортния комплекс с минерална вода.

"Направихме оглед на сондажа, който се намира в непосредствена близост. Оказа се, че е в сравнително добро състояние и може да бъде включен към този комплекс и да се ползва и минералната вода, която от години е затапено ползването и стои просто под една шахта в непосредствена близост", посочи Здравко Здравков.

Очаква се до няколко седмици хората да могат да се разхождат в непристъпната в момент част от парка.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК