Водата в Карловско вече е годна за пиене, в трите най-засегнати села ще чакат още месец

"Един месец вече живеем без вода и без канализация. Върнахме се с векове назад", твърди жител на Каравелово

30.09.2022 | 18:27 Редактор: Ирена Бакърджиева
Водата в Карловско вече е годна за пиене, в трите най-засегнати села ще чакат още месец

Водата във всички населени места в община Карлово вече е годна за пиене. Въпреки това обаче на много семейства в трите най-засегнати села ще им се наложи да чакат още близо месец, за да приключи ремонтът на разрушените водопроводи.

От РЗИ подчертават, че са направени две последователни проби. Показателите са добри и на това основание инспекцията вдига наложената след наводненията от 2 септември забрана за използване на водата във водопроводната мрежа за друго, освен за битови нужди.

Части от най-пострадалите села от бедствието – Богдан, Каравелово и Слатина, остават без вода.

В началото на седмицата на среща с участието на областния управител на Пловдив - Ангел Стоев, беше взето решение община Карлово да поеме аварийния ремонт на водопровода, тъй като ВиК Пловдив няма техническият капацитет да го изпълни.

Работата по него в Каравелово вече започна. Хората в най-засегнатия район на селото споделят, че вече изнемогват от безводието.

"Един месец вече живеем без вода и без канализация. Върнахме се с векове назад", сподели жител на Каравелово.

"Аз имам кладенец, но е мътна водата, мия се оттам. А за пиене взимаме минерална", сподели друг жител на селото, цитиран от БНР.

Очаква се временният водопровод да е готов до месец и така на 100% да бъде възстановено водоснабдяването в Богдан, Каравелово и Слатина. След това ще започне проектиране и изграждане на изцяло нова водопреносна мрежа в трите села.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК