Благоевградчани протестират срещу общински заем от 17 млн. лв., искат референдум

Кметът Илко Стоянов е категоричен, че поемането на дълг ще осигури на града развитие

30.09.2022 | 18:07 Редактор: Теодора Патронова

Референдум за тегленето на заем от общината искат жители на Благоевград. Общинският дълг от 17 млн. лв. ще се ползва за реновиране на крайградския парк "Бачиново". Общинският съвет прие решение за тегленето му, но то бе върнато от областния управител заради нарушения.

На протеста се събраха около 80 души, голяма част, от които бяха политически лица, общински съветници и представители на партии. Според гражданите, които присъстваха, около поемането на дълга има много въпросителни.

"В гражданите на Благоевград е останало едно огромно съмнение, че не се правят нещата за тяхното благо, а за едни лични облаги на едни общински съветници. И за това съм тук, но като гледам, както и повечето българи, не милеят за тях...За това, което ще им се случи в бъдеще, за това, че ще бъдат ограбени за пореден път и може би си го заслужаваме и предлагам да вземем по-голям кредит и в един момент може да осъзнаем това, което ще се случи", коментира един от протестиращите.

Според събралите се хора, в процедурата около одобряването на кредита има десетки пропуски.

"Нарушение, което правят и се правят на интересни мушмороците от Общинския съвет, включително и кметската администрация, че никъде в предложението не са приложени мненията на гражданите в публичното обсъждане на проекта, никъде няма такова нещо, законът ги задължава", изтъкна Георги Бузов.

Затова недоволните искат референдум, за да решат благоевградчани искат ли такъв кредит.

"Този заем не е приоритетен за града и не е рационален в моментното състояние на страната, града и света. Абсолютно е рисков, да! 17 млн. нямат връщане по този начин, по който е проектиран", смята Александрина Пандурска

В подписката за референдум вече има събрани около 3000 подписа. В момента аквапаркът на Благоевград тъне в разруха.

Кметът Илко Стоянов, който предлага кредита, е категоричен, че поемането на дълг ще осигури на Благоевград развитие. Неколкократно той уточни, че финансирането се осъществява чрез европейски финансов механизъм, а не от търговска банка. Отпуснатите пари ще бъде възможно да се използват единствено и само за целите на проекта, без да се отклоняват накъдето и да е. 

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК