Жители на "Младост" протестират срещу презастрояването на квартала

В основата на проблема е подробният устройствен план от 2019 година, твърди кметът на района арх. Стефан Стефанов

29.09.2022 | 19:22 Редактор: Петя Кръстева

Жителите на столичния квартал "Младост" излязоха на протест заради презастрояването. Недоволните затвориха ключово кръстовище. Пропускаха се само коли на градския транспорт. Едно от основните искания на протестиращите е теренът отреден за Източен парк да не се застроява. Конкретният повод е предвиденото изграждане на 70-метрова сграда върху общински терен.

По думите на недоволните планираният парк е трябвало да бъде "белият дроб" на "Младост" и съседния квартал "Горубляне". Според тях презастрояването в квартала ще доведе и до други проблеми - като липса на паркоместа, на места в детските градини и замърсяване. 

Недоволството в "Младост" е предизвикано от планираните нови десетки сгради, които трябва да се появят върху зелени площи и в междублокови пространства.

"Има две основни цели- да обуздаем дивашкото презастрояване вътре в квартал "Младост", и да спасим Източния парк, тъй като е застрашен от презастрояване поради бездействието на общината вече 15 години", коментира организаторът на протеста.

"Причината за презастрояването е нехайството и неспазването на законите на сегашните местни власти", смята бившият кмет на района Десислава Иванчева . 

"Всички знаят, че за зелените площи общината дава пари за поддръжка и стопанисване, а от строежите печели", поясни тя. 

Настоящият кмет на района арх. Стефан Стефанов е на мнение, че в основата на проблема е подробният устройствен план от 2019 година, който трябва да бъде преразгледан.

"Когато един инвеститор прокара своите проекти в изряден вид, нямат законови причини да бъдат отказвани", смята той.

Друг проблем на квартала е и паркирането. Към момента се изграждат временни паркинги на обществени терени, заявиха от районната администрация.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева. 

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК