В Рибново се чувстват използвани от политиците, но всички ще се върнат от чужбина да гласуват

Много от местните търсят препитание в Европа - на полето или на строителните площадки

29.09.2022 | 18:55 Редактор: Петя Кръстева

Сгушено в тишината на Родопа планина, Рибново се събужда и заспива с мисълта за хляба. Работа тук няма, а много от местните търсят препитание в Европа - на полето или на строителните площадки. 

"Имаме нужда от промяна и то от голяма промяна, трябва да се промени нещо в държавата, защото всичко е толкова скъпо и работа няма", коментира директорът на училището в селото Манчо Джуркин.

В Рибново малко хора си признават, че се чувстват използвани от политиците. Там от години се гласува за добре познатото. 

"Опира се и до религията, за да имаме свобода, защото едно време беше забранено да има джамия. Искаме да има работа за младите в България, за да се върнат при децата и жените", твърди една от живущите в селото.

Според друга - "хората се страхуват от партията". 

"Ние не сме от партия, от която са почти всички хора - не искат много да говорят с нас, избягват ни. Усещам една хладина, а сме от едно село, живеем заедно 30-40 години", категорична бе тя.

Дни преди предсрочните парламентарни избори в Рибново ремонтират улиците. 

"Ние сме доволни от общината, от кмета. За цялото селото правят улици - всичко, което е нужно, се прави", сподели трети жител на селото.

Въпреки липсата на поминък, в Рибново продължават да се строят къщи и да се раждат деца. Жените остават в селото, за да се грижат за бъдещите поколения и за дома, а мъжете почти без изключение, работят в София или в чужбина. В неделя всички ще се приберат, за да гласуват с надеждата да се случи нещо различно.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК