Над хиляда мълнии в София за час, сирийците били под високо единично дърво

Остава тежко състоянието на четвъртия пострадал

28.09.2022 | 18:40 Редактор: Искра Ангелова

Остава тежко състоянието на пострадалия от мълния в столицата. Припомняме ви, че във вторник по време на бурята загинаха трима души. Близо 130 сигнала са получили аварийните екипи в София. Нанесени са и сериозни материални щети.

И тримата убити от мълния в градинката край църквата "Свети Никола" са сирийски граждани, като двама от тях са с бежански статут. Четвъртото момче се спасява по чудо, но е прието в болница с 20% изгаряния. Пострадалият младеж също е сириец, на видима възраст 20-25 години, но няма документи за самоличност.

"Тримата са починали на място, четвъртият човек е прегледен и транспортиран навреме. В момента е при нас, обработен с около 20 % изгаряния, без опасност за живота", каза директорът на "Пирогов" - д-р Валентин Димитров.

И четиримата мъже са били под дърво. Предполага се, че оцелелият младеж е бил на разстояние от останалите.

"Те са били застанали под високо единично дърво, което само по себе си привлича мълниите, ако са били с включени мобилни телефони, ако са пушели, пушекът йонизира въздуха", допълни експертът по мълниезащита инж. Татяна Попова.

Само за един час в столицата са паднали над хиляда мълнии. Такава силна и интензивна буря е рядкост за това време на годината, казват синоптиците. А подобни явления не могат да се предотвратяват.

"Точното прогнозиране на пътя на самата буря откъде ще се зароди откъде ще мине, може да се направи едва няколко часа преди самата буря. Когато се прави по-обща прогноза за 24-36 часа - може да се предвиди района, в който ще възникне, но и локалното място, където ще се разрази", коментира синоптикът Симеон Матев.

Експертите са категорични, че високите сгради не могат да ни предпазят от мълнии.

А по-рано през деня дърво падна върху три автомобила в столичния "Гоце Делчев", за щастие, няма пострадали.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК