Иван Иванов, КЕВР: Цената на газа ще бъде под 250 лева

"Обявихме четири търга за доставка на втечнен природен газ", съобщи Деница Златева

28.09.2022 | 10:57 Редактор: Петя Кръстева
Иван Иванов, КЕВР: Цената на газа ще бъде под 250 лева

За месец октомври се пречупи тенденцията за повишаване на цената на природния газ и тя ще бъде под 250 лева за мегаватчас, а това е прагът, над който българският бизнес настояваше за помощи. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

Шефът на енергийния регулатор бе категоричен, че цената на прородния газ ще бъде удържана под 250 лева, пише БГНЕС.

Иванов подчерта още, че с въвеждането на интерконектора с Гърция, България един път завинаги се освобождава от един-единствен доставчик, който и да е той.

"Очакванията са ни, че през следващите дни цените на борсовите индекси ще се повишават. Хубавото и положителното е, че ние реферираме към индекса месец напред, който на този етап стои стабилен. Отчитайки факта, че остават само 3 дни до края на месеца, докато подадем окончателната цена, смятаме, че няма да има голяма динамика в цената, която предвиждаме към днешна дата. Тя ще бъде на нива от около 240 лева, която ще подадем на 1 октомври сутринта", заяви изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева.

Тя посочи, че тази цена е постигната благодарение на възможността азерските количества природен газ да бъдат доставени на договорената цена през Комотини. 

Според нея настоящото повишение на цените на газовите пазари ще даде отражение върху цената на "Булгаргаз" за месец ноември.

"Обявихме четири търга за доставка на втечнен природен газ. Предстои обявяването на търга за тръбен. Започва работа Комисията за предварителна оценка на намеренията на компаниите, които искат да подадат обвързващи оферти. Ще направим първата преценка кои компании отговарят на изискванията и условията за доставка през месец ноември. Очаква се изборът на доставчици или доставчик да се случи до 4 октомври", обясни Златева и добави, че има голям интерес към търговете и за ноември, и за декември, а също така и към 10-годишния търг.

Иван Иванов обобщу, че цените на хъба ТТF наистина са тръгнали нагоре от вчера, но те няма да повлияят за месец октомври. Той определи като една много добра новина за всички български потребители, че цената на природния газ ще бъде 240 лв., но предупреди, че "Булгаргаз" като обществен доставчик носи пряката отговорност за топлофикационните дружества и крайните снабдители.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК