Сирийски граждани са починалите от удара на мълния в София, намирали се под дърво

Само за половин час в столицата са регистрирани 800 мълнии

27.09.2022 | 22:00 Редактор: Ирена Бакърджиева

Малко след 18 часа силна буря удря центъра на София. Трима души стават жертва на мълния, която пада в градинката край църквата "Св. Никола" на улица "Пиротска". Те са били под дърво. На място са изпратени три линейки.

"В 18:15 дойде при нас сигналът. Веднага изпратихме 3 линейки. В 18:24 бяха на мястото. За съжаление, имаме трима мъже, които са починали на място, веднага, и четвърти, който е в тежко състояние. Него сме го транспортирали и хоспитализирали в Пирогов. Четиримата, доколкото съм информирана, са между 20 и 30 години и са сирийски граждани", заяви говорителят на "Спешна помощ" - Катя Сунгарска.

Само за половин час в столицата са регистрирани 800 мълнии. Журналистът Биляна Веселинова се връща от работа, когато на метри от нея пада мълния.

"Най-ужасното беше, когато буквално на метри, влизайки в плод-зеленчука, падна една мълния и целият въздух за секунди се напласти с мирис на барут и дори едно момиче, вървейки по тротоара, много се стресна", твърди журналистът Биляна Веселинова.

Тя споделя, че се е изплашила за живота си.

А в градинката, където трима души загубиха живота си, минувачи си задават въпроса има ли ефективна защита от мълнии в центъра на столицата.

Силната буря в столицата нанесе и много щети на инфраструктурата. По заповед на кмета на Столична община всички аварийни екипи работят по отстраняването на последиците, причинени от бурята. Работи се по 52 получени сигнала.

"Беше затруднено движението на трамваите на "Възраждане", "Стамболийски" и "Антим Първи". Имахме на Сточна гара затруднения, тъй като шахтите не можаха да приемат обилното количество вода, което се изсипа. На "Лъвов мост" в момента работят помпите, така че след малко пускаме движението и нямаме никъде критична инфраструктура. Има болници и училища, в които има съмнения за наводнени мазета. 30 сигнала работят 5 екипа в момента, така че ситуацията е спокойна, като дъждът намаля и нивата на реките паднаха", заяви директорът на "Аварийна помощ и превенция" - Краси Димитров.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
123
преди 1 година
Т.е.мълнията е влязла в магазина.О, свещена простота! Сигнализирай за неуместен коментар