Костов разказва за опита си на политическата сцена в новата си книга "Политиката отвътре"

Написването ѝ е отнело близо 20 години, а бившият премиер определя труда като своето политическо завещание

27.09.2022 | 19:15 Редактор: Теодора Патронова

Пред пълна зала в Националния дворец на културата Иван Костов представи новата си книга "Политиката отвътре". Написването ѝ е отнело близо 20 години, а бившият премиер определя труда като своето политическо завещание. 

"Това е моето политическо завещание. Оставям това, което мисля, че трябва да оставя и се надявам то да е полезно на колкото се може повече хора", каза Костов.

Последният вариант на книгата е разказ от първо лице за собствения му опит на политическата сцена. Заключението, до което бившият премиер стига, е, че демократичната общност в България първо трябва да се сплоти, а после да излъчи лидери, които да поведат другите.

"Когато в тази общност има противоречия, когато има разделение - цялата ѝ енергия угасва вътре в самата нея. Това е само една покана - ако тази общност се превърне в авангард и излъчи своите силни послания към обществото, много бързо ще се решат всички проблеми в страната", смята той.

Според Костов проблемът на гражданското общество у нас не е, че няма лидери. И че това е процес, който се случва отдолу-нагоре.

"Когато хората искат и когато всички поискат да вървят в една посока - те си намират лидера извеждат го, даряват го със своето... и той тръгва напред. Това е моята философия за лидер. Така че да не се озърта българското общество...", изтъкна той.

И все пак е оптимист, че българското общество ще намери и овласти хора, които да го поведат. За Костов най-важното остава - да следваме завета на хан Кубрат, че съединението прави силата. И че разделени нямаме път напред.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
Някой
преди 1 година
Престъпник гнусен, пожелавам ти в скоро време дървен съндък и 2 метра под земята! Изедник, предател, у м ри г ад мр ъ сен! Ще се напия с кеф, когато прочета че си заминал в отвдното в пъкъла при Жмулю Жмулев. Сигнализирай за неуместен коментар