Починалият пред ЦСМП в Самоков сам си тръгнал от болницата 2 дни по-рано

Дежурният анестезиолог напразно опитал да го реанимира, пациентът бил в коматозно състояние

23.09.2022 | 17:52 Редактор: Искра Ангелова

47-годишен мъж почина пред Спешния център в Самоков. Близките му твърдят, че не е получил медицинска помощ навреме. От Спешния център завиха, че пациентът е пристигнал в много лошо състояние.

На видео, заснето от близките, се вижда как мъжът лежи в безпомощно състояние на задната седалка на автомобил пред Спешния център в Самоков. По това време в центъра няма лекар, а само медицинска сестра.

"Влизам, за да извикам лекари - няма никой, само една санитарка, тя дойде и каза, че няма лекар", сподели Анна Илиева.

Д-р Кочовски е единственият медик на смяна в спешния център, а в този момент придружава друг пациент до "Пирогов". Получава обаждане за пациент, който се оказва, че добре познава, тъй като е бил прегледан по-рано същия ден.

"Докато разговаряме с медицинската сестра, дойде таксито и аз ѝ разпоредих да извика дежурните лекари", сподели д-р Кочовски.

Дежурният анестезиолог намира мъжа в коматозно състояние, правят опити за реанимация, но без резултат. Според близките пациентът е починал заради забавена лекарска помощ.

"В 2:30 ч. го закарахме в болницата, лекарите дойдоха чак в 3:10 ч.", коментира Севдалина.

47-годишният Александър Илиев е бил с хронична бъбречна, сърдечно-съдова и белодробна недостатъчност. Още на 18 септември пациентът е бил приет за лечение в болницата, но два дни по-късно напуснал по свое желание. Във фаталния 21 септември сутринта близките му отново викат Спешна помощ.

В позиция от Министерството на здравеопазването посочиха, че са издали разрешение за изграждане на Спешно отделение с ниво 1 на компетентност, на болницата в Самоков, но до момента от лечебното заведение не са предприели нужните административни стъпки за да отговарят на новия медицински стандарт "Спешна медицина".

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК