145 години от Шипченските боеве: Радев ще ръководи честванията

В тях ще участва вицепрезидентът Илияна Йотова, която ще се изкачи на връх Шипка в събота

19.08.2022 | 22:40 Редактор: Ирена Бакърджиева
145 години от Шипченските боеве: Радев ще ръководи честванията

Отбелязваме 145 години от Шипченската епопея. Епичните боеве се водят на най-високите точки на Шипченския проход.

Честванията се провеждат под патронажа на държавния глава Румен Радев. В тях ще участва вицепрезидентът Илияна Йотова, която ще се изкачи на връх Шипка в събота. Министърът на отбраната Димитър Стоянов също ще почете паметта на загиналите за освобождението и националното обединение на България, ще присъства и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков.

На историческия връх Шипка на тържествена церемония от 11.30 ч. ще бъдат поднесени венци и цветя. Министърът на отбраната ще открие фотодокументалната изложба "Випуските на свободата – Шипченски, Орловски, Бузлуджански, Шейновски, Опълченски…". За първи път на това място ще се проведе и националната информационна кампания "Бъди войник". На нея ще бъдат представени основни военни формирования от видовете въоръжени сили с показ на въоръжение и техника и ще бъде предоставена актуална информация за интересуващите се от военна кариера.

От 20.00 ч. същата вечер в храм-паметника "Света Петка" в местността "Петрова нива" министър Димитър Стоянов ще присъства на заупокойната молитва за загиналите преображенци за 119 години от Илинденско-Преображенското въстание (1903 г.). По време на тържествената проверка той ще приеме почетния строй и ще произнесе слово по случай годишнината, информира БГНЕС.

На 20 август от 10:00 часа на големия паркинг на връх Шипка всички гости на тържествата ще могат да видят различните структури на Министерството на отбраната и формирования на Българската армия. Събитието има за цел да "извади" Българската армия пред обществото, да ориентира младите хора към военната професия и да издигане авторитета на въоръжените сили. Кампанията има амбицията да създаде положителни нагласи сред обществеността в райони, в които няма традиционно военни формирования и структури на Министерството на отбраната, гражданството да се запознае със социалния статут на военнослужещия, както и с възможностите за личностно и професионално развитие във Въоръжените сили на Република България. Ще бъде направен статичен и динамичен показ на военна техника, снаряжение и оборудване на Сухопътните войски и специалните сили, тактики и процедури, демонстрации.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК