Росен Христов: Има турски компании, които са готови да доставят тръбен газ

Той заяви, че ще се работи за подписване на средносрочни договори, каквато беше първата заявка на служебния кабинет

19.08.2022 | 21:50 Редактор: Ирена Бакърджиева

България ще вземе само един от договорените от предишното правителство танкери с втечнен газ от Съединените щати. Решението дойде в последния момент. Договорените количества са за октомври. За останалите два танкера, които се очакваха до края на годината, няма слотове за разтоварване.

Един, а не три танкера с втечнен газ от Съединените щати ще имаме до края на годината. Това реши служебният кабинет в последния момент. Той ще бъде разтоварен не на гръцкия остров Ревитуса, а в Турция, както и предните два танкера с американски газ.

"Приехме офертата за октомври. За ноември и декември не можахме да намерим слотове, които да са на цена, икономически изгодна. Затова "Шиниър" коригираха офертата за доставка за един танкер", каза служебният министър на енергетиката Росен Христов.

Количествата от този танкер няма да стигнат за целия октомври. Какви са условията, срещу които сме се съгласили, служебният министър на енергетиката не уточни, но заяви, че са конкурентноспособни и купуваме на цена между 300 и 400 лева на мегаватчас.

"Това е консумацията за 10 дни през октомври. Азерските доставки са още една трета, така че остава да договорим около една трета от нуждите за октомври", добави Христов.

Преговорите за намиране на слотове са били изключително тежки. Христов заяви, че ще се работи за подписване на средносрочни договори, каквато беше и първата заявка на служебния кабинет. И сега имало оферти за доставка на газ, но цената е висока.

"Което е гранично за повечето компании от индустрията и на тази цена ще предизвикаме инфлация, която ще е трудно да се понесе от някои компании", твърди той.

Ще се преговаря с Азербайджан за увеличаване на количествата.

"Имаме и индикации с турски компании, които са готови да доставят тръбен газ", посочи Христов.

Алтернативи на американските доставки има, но на по-висока цена, потвърждава и енергийният експерт Иван Хиновски.

"Преекспонира се кризата с газа. Газ има и ще има. Много компании оферират, разбира се. Първо, имаш газ, второ, въпрос на майсторски преговори е да се договориш за оптимална цена", смята той.

Сега е моментът и да участваме в търгове за слотове за разтоварване за догодина.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК