Росен Христов: Приехме офертата за доставка на американски газ през октомври, но месецът не е обезпечен

Танкерът ще бъде разтоварен в Турция

19.08.2022 | 19:07 Редактор: Елеонора Танева

Успяхме да договорим слот за разтоварване на един танкер с втечнен газ в Турция, приехме офертата за доставка през октомври. Това заяви министърът на енергетиката Росен Христов.

"За ноември и декември не можахме да намерим слотове на цена, която да направи доставката икономически изгодна. Обезпечаваме количествата за октомври на конкурентна цена, спрямо пазарните условия", подчерта той.

Месец октомври не е обезпечен, този танкер осигурява 1/3 от нуждите за месеца, азерския газ - още 1/3, поясни министърът.

"Ще преговаряме с Азербайджан за увеличаване на количествата. Имане индикации от руски компании за доставка на тръбен газ. В момента преговаряме танкер по танкер, фокусиране се върху средносрочни договори", заяви Христов.

Той уточни, че оттук нататък усилията ще бъдат насочени към сключването на средносрочни договори, които да покрият потреблението през предстоящия зимен период. Предпочитан е тръбният газ, тъй като по този начин се осигурява по-добра устойчивост на снабдяването.  

По думите на министър Христов наличен газ в момента има на пазара, притеснителна обаче е тенденцията за ръст в цената му.  

"Като възможен дългосрочен вариант Министерството на енергетиката разглежда и евентуално участие в търговете за разпределяне на слотове за 2024 г. на терминала на гръцкия остров Ревитуса. Ако успеем да договорим това, ще закупим и втечнен газ, какъвто има в момента", каза енергийният министър.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 2
Ванчето
преди 1 година
Абе направете само продължете това което започна правителството на юК.Петков! Не е нужно много да мислите, вредно е за вас и президентчето! Сигнализирай за неуместен коментар