Вода ще има - министър Шишков съдейства за подмяна на водопровода до Българско сливово

Съоръжението е с дължина 3 км

19.08.2022 | 16:50 Редактор: Елеонора Танева
Вода ще има - министър Шишков съдейства за подмяна на водопровода до Българско сливово

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще съдейства на община Свищов за разрешаване на проблема с водоснабдяването на село Българско сливово, което заради липсата на вода е на режим. Затова се договориха на среща министър Иван Шишков, кметът на общината Генчо Генчев и областният управител на област Велико Търново инж. Георги Гугучков. 

Още в следващите дни ще започне подмяна на силно компрометирания довеждащ водопровод до селото, който е с дължина около 3 км.

За обекта има издадено разрешително за строеж от общината, както и нужната проектна документация. Кметът Генчо Генчев отбеляза, че причина за проблемите с водоснабдяването е старият водопровод, който е изграден през 60-те години на миналия век. От компрометираната тръба се губят 80% от подаваните количества вода за селото, което прави ситуацията трагична.

Министър Шишков увери, че министерството ще бъде гарант хората да имат качествено водоснабдяване и апелира за максимално бързо завършване на строителните работи. 

Областният управител на Велико Търново инж. Георги Гугучков заяви, че към днешна дата общо 25 селища в областта са на режим. По думите му основна причина за това е спадането на дебита на местните водоизточници и старата водопроводна мрежа, която създава редица проблеми.

Заради отказа на общини от областта ВиК дружеството, което я обслужва, не е част от "Български ВиК холдинг" ЕАД. Това силно ограничава възможността за спешни интервенции при подобни кризи.

Министър Шишков подчерта, че влизането на ВиК-Йовковци в холдинга ще даде възможност за повече инвестиции и подкрепа по отношение на ВиК услугите, както и по-бърза намеса при спешни ситуации за решаване на проблемите. „Смисълът на ВиК холдинга е да подпомага ВиК дружествата. В момента област Велико Търново е лишена от този комфорт“, коментира арх. Шишков.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК