"Къпем бебето с минерална вода": Недоволството на хората в Своге продължава

Трети ден Своге и околнитe села са без вода заради мистериознo пресъхналата местна река

18.08.2022 | 18:11 Редактор: Ирена Бакърджиева

Трети ден Своге и околнитe села са без вода заради мистериознo пресъхналата местна река. Наблюдава се обаче увеличение на дебита на реката, захранващ Своге. Направени бяха и сондажи. Въпреки това, недоволството сред хората остава.

За пореден ден водата до хората в Своге не стига по тръбите, а от водоноските.

"Ето, прибирам се от работа в два и половината, идвам с тубите тука, мъкна и така", каза Павлина Иванова.

"Много трудно се живее без вода, с мъничко бебенце е много трудно. Купуваме вода и я къпем с минерална вода", твърди Росица Димитрова.

Появи се обаче лъч надежда - дебитът на водата в река Искрецка се е увеличил. Измервателните устройства показват, че той се увеличава с 5-6 литра на три часа, но все още е недостатъчен.

"Далеч сме още от санитарното минимално количество, което ще ни даде възможност да включим водопровода да дава вода към града и селата. Надяваме се да има стабилно повишаване, но все още сме много далеч", заяви кметът на община Своге Валентин Михайлов.

За да се подпомогне системата, екипи на ВиК изграждат два шахтови кладенеца.

"Ние правим една аварийна връзка с едни шахтови кладенци с монтирането на две помпи, мисля, че до довечера ще направим тест, което ще помогне с около 40-50 литра", обясни директорът на ВиК София - област Иван Иванов.

Най-вероятната причина за пресушаването на р. Искрецка остава запушването от наноси на входа към водоизточника. Надеждите са, че с повишаване на дебита на водата, те ще бъдат изтласкани.

"Имаше няколко дни, в които бяха с доста силни дъждове и предполагат, че наноси са запушили входа към водоизточника и е необходимо време водата да създаде налягане, за да преодолее тази преграда и така се е случвало и при предишни такива аномалии", посочи още Иванов.

Когато проблемът бъде решен, ще се наложи за известно време да има режим на водоподаването до населението. Оказа се, че община Своге има изграден голям резервоар с вода, който обаче не може да бъде използван, защото водопреносната мрежа е много остаряла.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК