Трети ден разплитат мистерията с безводието в Своге, пренасочват вода към р. Искрецка

Допълнителни количества вода ще бъдат осигурени от държавния резерв

17.08.2022 | 17:35 Редактор: Искра Ангелова

Трети ден продължава мистерията с внезапно пресъхналата река край Своге. Институциите обаче взеха мерки и осигуриха водоноски на засегнатите от спирането на водата над 12 хиляди души. Експерти продължават да търсят причината за изчезването на водата.

Михаил Ненчев е собственик на заведение в центъра на Своге, но вече обмисля дали да не го затвори заради липсата на вода.

За местните жители са осигурени водоноски, разположени на няколко точки в Своге и региона. Няколко общини също са помогнали, като са осигурили вода.

"Ситуацията е бедствена. Без вода е много лошо", сподели жител на Своге.

"Ще минем по всички улици, ще минем до всички възрастни хора, до всички къщи, за да може по някакъв начин да им помогнем и да преодолеем тази криза", каза зам.-кметът на Своге - Валентин Михайлов.

Все още обаче причините за пресъхването на р. Искрецка не са ясни. Най-вероятно става въпрос за запушване заради скали или тиня.

"Проверихме в района на Берковица дали има увеличаване на дебитите на извори, оказа се че няма, засега нямаме нова информация за причините", допълни той.

Държавата също се зае с казуса. Допълнителни количества вода ще бъдат осигурени от държавния резерв. Работи се и по възможността да бъде пренасочена вода към река Искрецка.

"Има спешна нужда деривацията, която върви посока Петрохан, да бъде спряна и да пуснат водата да върви по естествените наклони насам.

Басейнова дирекция отговориха, че ще направят предписание, с което да забранят на НЕК да работи със съоръжението, от НЕК благоволиха и ще пуснат водата към Искрец", подчерта кметът на село Искрец - Радослав Янчев.

"Има друг вариант, който хидрогеолозите ще изследват, той е да се свържем с голямо подземно езеро от мрежата пещери, която е около 200 км мрежа", поясни шефът на Пожарна безопасност и защита на населението главен комисар Николай Николов.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
...
преди 1 година