Гешев до ДАНС и МВР: От изключително значение са честността и прозрачността на изборите

Прокуратурата предлага да бъде създадено Национално междуведомствено звено във връзка в предстоящия вот

15.08.2022 | 09:37 Редактор: Елеонора Танева
Гешев до ДАНС и МВР: От изключително значение са честността и прозрачността на изборите

Прокуратурата на Република България е изпратила писмо до служебния вицепремиер по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и до председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев, в което предлага да бъде създадено Национално междуведомствено звено във връзка с предстоящите на 02 октомври избори за Народно събрание.

Създаването на звеното цели да се подобри взаимодействието и координацията между институциите за законосъобразно провеждане на изборите и за гарантиране на политическите права на гражданите. През годините работата му е показала добри резултати и практики, които са в интерес на българските граждани. Обхватът на действието на звеното по традиция е от деня на откриване на предизборната кампания до 30 дни след обявяване на официалните резултати от изборите от ЦИК, пишат в писмото от прокуратурата.

Подчертава се също, че в навечерието на предстоящите парламентарни избори е от изключително значение да бъде гарантирана честността и прозрачността на изборния процес. Затова компетентните институции, съгласно законовите им правомощия, следва да положат максимални усилия за защита на политическите права на българските граждани.

Прокуратурата на Република България продължава да отстоява позицията, че само със съвместните усилия на всички правоохранителни и правоприлагащи институции в рамките на функционалната им компетентност могат да бъдат постигнати очакваните от българското общество резултати, пише още в писмото до ДАНС и вътрешния министър.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК