Несебър модернизира пристанището си с място за повече лодки и борса за прясна риба

"Пристанище е имало тук от 3100 години и ние му предадохме едни съвременен вид", обясни кметът Николай Димитров

14.08.2022 | 14:30 Редактор: Ирена Бакърджиева

Рибарите от Несебър ще посрещнат празника на града Голяма Богородица с модернизирано пристанище. Там вече могат да спират повече лодки, а пресният улов се предлага веднага на изградената борса.

Панайот хвърля котвата на лодката си в новото рибарско пристанище на Несебър, видимо доволен, в очакване на есенния риболов.

"Очакваме да излезе паламуд, тук много не се задържа, но все пак и сафрид, и чернокоп, дано да има и за вас, и за чужденците, които обичат прясна риба", заяви Панайот Копилов.

Старото пристанище е събирало едва 30-тина лодки, сега могат да спират над 100. И от лодките рибата отива направо на пристанищната борса.

"Хората постоянно търсят прясна риба. Прясна риба, печена риба, която може да се яде на място", каза рибарят Стамат Тодоров.

"Пристанището е много добре, оборудвано е с ток, вода, което е важно, за да си хигиенизираме лодките", смята Панайот.

Строителството на пристанището продължи близо 13 години, защото обектът попада на територията на Стария град, който е под егидата на ЮНЕСКО. За да се защити акваторията в зоната на пристанището и да не бъде засегнато културното наследство, е изграден плаващ кей.

"За 12-13 години стигнахме до крайния резултат, съчетавайки и запазвайки културното наследство, което имаме. Дори имаше експерти от Комитета за световно наследство, които ни казаха: "преместете го пристанището на друго място". То не е куфар да го преместиш. Пристанище е имало тук от 3100 години и ние му предадохме едни съвременен вид", обясни кметът на Несебър Николай Димитров.

Рибарите обещават да се погрижат да има прясна риба за празника на Несебър на 15 август - Голяма Богородица.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК