Как се прави отчет, при получени 0 лв.? Минеков: Парите за археология са смешни

Предвидени са около 3 млн. лв. в бюджета за тази година

12.08.2022 | 18:10 Редактор: Елеонора Танева

Отпускането на средства за археологически разкопки ще е един от приоритетите на Министерството на културата по време на служебното правителство. Това обяви министър Велислав Минеков в отговор на апела на археолозите. В ефира на Bulgaria ON AIR проф. Николай Овчаров обяви, че разкопките в цялата страна продължават - въпреки орязаните от предишния кабинет субсидии. 

Древните градове Перперикон и Мисионис в момента са финансирани единствено от общините Кърджали и Търговище заради спрените средства от кабинета "Петков". Археологът заяви, че разчита на служебния кабинет да отпусне част от средствата, които са планирани от държавния бюджет.

Министър Велислав Минеков призна, че по-малко от месец до началото на сезона за археологически проучвания средства за тях не са отделени. Но това не бил единственият проблем в Министерството на културата. 

"На хората, които са започнали разкопки без средства, им е поискан отчет, а вие представяте ли си, когато имате 0 лв. - как правите отчет при получени нула лева", попита Минеков.

Той заяви, че от бюджета за тази година ще бъдат изплатени част от парите им. 

"Средствата са близо 3 млн. лв., а мен ако питате това са мизерни средства, наистина това е смешно", уточни служебният министър.

Велислав Минеков обяви, че и в третия му мандат като служебен министър приоритет ще бъде увеличаването на средствата за култура. И в двете правителства на Радев се опита да изгони ГЕРБ от централата им в Националния дворец на културата. На въпрос ще остане ли централата им там отговори лаконично. 

"А вие къде бяхме през изминалите шест месеца с този въпрос? Зададохте ли го на правилното място и на правилния човек?", попита той.

Минеков каза още, че следващият министър на културата ще има отговорността да продължи с всичко, което ще направи служебното правителство.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК